in

Srbija u sredu brani svetsku tekbol titulu

Srbija u sredu brani svetsku tekbol titulu

Svetsko tekbol prvenstvo ove godine održaće se u Nirmbergu, u Nemačkoj, od 23. do 27. novembra, a takmičari i takmičarke će se nadmetali u muškoj i ženskoj singl, muškoj i ženskoj dubl i miks-dubl kategoriji.

Srbiju će u Nemačkoj predstavljati Nikola Mitro i Bogdan Marojević, koji su tron svetskih šampiona u kategoriji dubl osvojili prošlog decembra na šampionatu koji je tada održan u mestu Gljivice u Poljskoj.

U kategoriji dubl, boje Srbije braniće i Dunja Dragičević i Anastasija Lemajić, a Mitro će kao i prošle godine sa svojom partnerkom Majom Umićević pokušati da osvoji i trofej u kategoriji miks-dubl.

Takođe, i ovoga puta Bogdan Marojević će igrati i mečeve singl kategorije.

Organizator prvenstva je Međunarodna tekbol federacija (FITEQ), u čijem članstvu je više od 140 nacionalnih tekbol saveza među kojima je i SRBTEQ.

SRBTEQ je kao i prošli put obezbedio prostor i uslove za pripremu i odlazak naših takmičara i takmičarki na Svetsko prvenstvo.

Takmičari i takmičarke su plasman na Svetsko prvenstvo ostvarili učestvovanjem na međunarodnim turnirima u proteklih godinu dana.

Srpski savez za sportsku rekreaciju i tekbol podseća da je tekbol (teqball) najbrže rastući sport na svetu. Zasnovan je na fudbalu, ali se igra na zakrivljenom stolu, pa je izuzetno atraktivan i očarava ljubitelje fudbala, futsala, nožnog i tenisa glavom.

Uveliko se radi na tome da tekbol 2028. bude i olimpijski sport, a Evropski olimpijski komitet (EOC) je prošlog januara objavio je da će tekbol biti uključen u program Evropskih igara 2023. godine u Krakovu-Malopoljskoj, kao jedan od 16 sportova koji se igraju za medalju.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /