in

Srpski tekvondisti osvojili svetsko zlato i srebro

Srpski tekvondisti osvojili svetsko zlato i srebro

Hodabahši je startovao od drugog kola, u sjajno kontrolisanoj borbi je savladao Taleha Sulejmanova iz Azerbejdžana, da bi ga u osmini finala sačekao Iranac Abasi Puja. I u tom meču nije bilo dileme. Četvrtfinalni duel sa Kanađaninom Stjuartom pokazao je da se Hodabahši vraća u šampionsku formu, 2:1, 3:0 za polufinale i obezbeđenu medalju, prvu za Srbiju na šampionatu u Meksiku.

U polufinalu je Mahdi radio sa Uzbekistancem Rafalovičem, i ponovo sigurna pobeda, 6:3, pa 3:2 za veliko finale, drugo u karijeri.

U borbi za zlato protivnik je bio Kinez Meng, sve je bilo očekivano, teško i “tvrdo”, ali je zlato za Srbiju izboreno sa 1:0, 5:4 za Hodabahšija I njegovog trenera Dragana Jovića.

Mahdiju je ovo druga medalja za Srbiju na velikim takmičenjima, prošle godine osvojio je srebro na Prvenstvu Evrope u Sofiji. U karijeri je, kao predstavnik Irana, bio već jednom svetski šampion, 2015. godine u Čeljabinsku.

Aleksandra Perišić je u kategoriji do 67 kilograma u drugom kolu bila bolja od Portorikanke Roman Tores, a posle velike borbe u osmini finala, savladala i Britanku Vilijams.

Protivnica u četvrtfinalu bila joj je Rut Gbagbi iz Obale Slonovače, druga nositeljka je povela, ali je Aleksandra u nastavku radila sjajno i stigla do velikog uspeha – svetske medalje (0:3, 10:0, 0:0).

Početak polufnalne borbe je reprezentativka Srbije odradila odlično, povela, Brazilka Titoneli uspela je da dođe do izjednačenja, da bi Perišićeva još jednom pokazala sjajnu psihološku spremu i dobila meč – 5:0, 1:8, 8:0 za drugo srpsko finale večeri.

U borbi za zlato uspešnija je bila Meksikanka Soltero (6:5, 3:5, 3:0), meč je odlučen u poslednjim sekundama, a Aleksandra, učenica Predraga Kovačića, se u Srbiju vraća sa drugim vrednim odličjem osvojenim ove godine. Bila je “bronzana” na Evropskom prvenstvu u Mančesteru.

Nađa Savković nastupila je u kategoriji do 62 kilograma, u prvom kolu bila je slobodna, u drugom ubedljiva protiv Dijao iz Senegala, ali ju je u osmini finala zaustavila Pauel iz Velike Britanije.

Posle dva dana Svetskog prvenstva u Gvadalahari Srbija je na deobi prvog mesta listi najuspešnijih zemalja učesnica, sa po jednim zlatom i srebrom. Isti učinak ima Kina, a zlatne medalje prva dva dana osvojli su i Meksiko, Južna Koreja i Belgija.

Trećeg dana šampionata u Gvadalahari na borilište će Lazar Dragojević. U kategoriji do 68 kilograma prvi protivnik mu je Lo iz Senegala.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /