in

Станковић: Кангва и Букари су изванредни

“Изванредни су за почетак, јер кад се убаце два или више елемента у екипу која већ две до три године игра заједно, треба стрпљења и рада. Неоспоран је њихов играчки квалитет, само треба да имамо стрпљења да похватају све захтеве на које су наши момци навикли. Само да их убацимо у тај процес како би што пре схватили начин на који нападамо, на који се бранимо, наш интензитет игре и које су нам идеје на сваком делу терена. Они су доста квалитетни у сваком смислу те речи, тако да неће бити великих проблема што се тиче адаптирања на нову екипу”, изјавио је Станковић за званични клупски сајт Црвене звезде.

Потенцијални тандем на средини терена могли би да чине Гелор Канга и Кингс Кангва, али тренер црвено-белих сматра да му је у везном реду потребно “осигурање” које пружају Секу Саного и Славољуб Срнић.

“Ретко која екипа игра без “осигурача”. Ми смо желели све да пробамо на припремама и у једном сегменту си јачи, али без лопте си слабији. Звезда начином на који игра, мора да има осигурање испред одбране у виду Санога или Срнића, који је динамичан и покрива доста позиција. То је на нама, да им нађемо праву форму, а на њима је да буду концентрисани и да, ако некад неко не почне утакмицу, нема одустајања. Имамо велики број мечева и свако ће нам бити потребан, а највише радимо на тој мотивацији, јер потврђивати се из године у годину на високом нивоу и дизати лествицу је озбиљан подухват”.

Гледамо и у неким другим клубовима да може доћи до засићења после великих успеха, додао је Звездин тренер.

“Прошла сезона је била нестварно тешка и нестварно лепа, а мотивација не сме да изостане, јер сам сигуран да нам следеће првенство неће бити лакше од претходног. Имали смо свега 14 дана одмора после напорне сезоне и ушли у јак рад и нормално је да ће играчи да буду тежи и да немају свежине, јер је две недеље заиста мало. То је као да имаш истегнуће првог степена, седам дана си на поштеди, тренираш, па играш утакмицу – такав одмор смо имали. Радимо на много тога, али ова група момака је доста пута показала да ко не зна да пати, тај не зна ни да се радује, тако да су они спремни за наредну сезону”, објаснио је Станковић.

Стратег актуелног првака Србије најавио је јуриш на пласман у групну фазу Лиге шампиона.

“Сви се томе надамо и тежимо ка томе и радимо на томе. Никада нисам себи правио алиби, не желим ни сад, али ако је један Жозе Мурињо рекао за Рому да је Лига конференција њихово такмичење и да ће све урадити да играју Лигу Европе и направе искорак… Жозе је јак на речима, то знамо, али смо и ми у претходне две сезоне показали да можемо да играмо са озбиљнијим клубовима и екипама од нас. Урадићемо све да прођемо треће коло, а после у плеј-офу… Не могу да кажем да немамо шта да изгубимо, али доста ће нам бити лакше да играмо против било кога ту, јер знамо шта то доноси, као и титула следеће сезоне, тако да имамо леп пут испред себе. Када будемо прави и одговоримо на сва питања која нам поставе на терену, можемо да се надамо историјском успеху Црвене звезде”, рекао је тренер клуба с Маракане.

Црвена звезда је на припремама у Словенији славила против Брава (2:1), ремизирала са Домжалама (1:1) и поражена је од Копра (1:0).

Следи генерална проба за нову сезону против Зенита у Сочију 3. јула.

“С обзиром да смо радили изузетно јако и да смо на три дана играли утакмице, очекује нас тежак пут до тамо пре свега, у смислу одласка и повратка, а видећемо ко ће играти. Ко год да изађе на терен, захтеви су исти, а сигурно нећу ризиковати са играчима који имају мање физичке проблеме, јер знамо за шта се спремамо и битно је да од 10. јула сви буду здрави и прави за почетак првенства и оно што нас очекује у наставку”, закључио је Станковић.