in

Al-Kahera: Napravljen pomak u pregovorima o primirju između Izraela i Hamasa

KAIRO –

Na razgovorima u Kairu napravljen je napredak ka primirju u Pojasu Gaze, a sve strane koje učestvuju u pregovorima slažu se oko suštinskih stvari, prenela je danas egipatska televizijska stanica Al-Kahera njuz, citirajući neimenovanog visokog egipatskog zvaničnika.

U nedelju su Izrael i palestinski Hamas poslali timove u Egipat na razgovore o potencijalnom prekidu vatre nakon konflikta koji traje šest meseci.

Zasad se Hamas nije oglašavao, a nijedna od strana nije potvrdila izveštaj Al-Kahere, koja je objavila da su delegacije Hamasa i Katara napustile Kairo i da će se vratiti u utorak kako bi dogovorili konačan sporazum, a da će pregovarači SAD i Izraela napustiti egipatski glavni grad u narednih nekoliko sati.

Dodaje se da će konsultacije biti održane u narednih 48 sati, navodi Rojters. Hamas je u nedelju ponovio svoje zahteve, u šta ulazi i trajan prekid vatre, povlačenje izraelskih trupa iz Gaze, povratak raseljenih Palestinaca, kao i razmena palestinskih zatvorenika za izraelske taoce.

Rat između Izraela i Hamasa izbio je 7. oktobra, kada je palestinska militantna grupa upala na jug Izraela i ubila oko 1.200 ljudi i otela više od 250. U ratu je ubijeno više od 33.100 Palestinaca, tokom izraelske ofanzive na Pojas Gaze, istaklo je ministarstvo zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /