in

Arheolozi otkrili u Pompeji očuvane freske koje prikazuju Trojanski rat

RIM –

U najnovijim iskopavanjima rimskog grada Pompeje, koji je uništen usled erupcije Vezuva 79. godine, arheolozi su otkrili izuzetno dobro očuvane freske, koje prikazuju mitske likove iz Trojanskog rata, uključujući Helenu Trojansku, objavio je “Tajms”.

Arheolozi su otkrili likove Helene i brojnih drugih likova iz Trojanskog rata na freskama u trpezariji, i smatraju da su ove freske među poslednjim umetničkim delima nastalim u Pompeji.

Freske su naslikane na visokim crnim zidovima velike trpezarije, a ceo mozaički pod u prostoriji sadrži više od milion pojedinačnih belih pločica, preneo je Bi-Bi-Si.

Novootkrivene freske nisu rađene u tradicionalnom stilu. Prikazuju i Ledu i Labuda, čiji je oblik vrhovni grčki bog Zevs uzeo kako bi zaveo Ledu. Naslikani su zajedno sa njihovom ćerkom Helenom u susretu sa Parisom, preneo je “Tajms”.

Na freskama je prikazan i Apolon sa proročicom Kasandrom.

Britanski arheolog Sofi Hej rekla je da su freske veoma visokog kvaliteta.

Trpezarija je otkrivena tokom poslednjih dana snimanja dokumentarnog filma pod nazivom “Pompeja: Novo kopanje”, a prvi delovi te građevine pronađeni su prošle godine.

Veruje se da je građevina kojoj je pripadala trpezarija bila u vlasništvu političara Aulusa Rustiusa Verusa.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /