in

Бајден најавио војну помоћ за Украјину вредну 800 милиона долара

„Данас најављујем 800 милиона долара за даље повећање способности Украјине да се бори на истоку, у региону Донбаса“, рекао је Бајден из Рузвелтове собе у Белој кући, додајући да ће нови пакет укључивати тешку артиљерију и дронове као и муницију, пренео је CNN.

Бајден је казао да је Русија преусмерила своју кампању на освајање нове територије на истоку Украјине, чинећи прилив западне војне помоћи од суштинског значаја.

„Сједињене Америчке Државе и наши савезници и партнери се труде што је брже могуће да наставе да обезбеђују Украјини оружје које им је потребно“, рекао је Бајден.

Он је истакао да ће следеће недеље поднети званичан захтев Конгресу да одобри други додатни пакет помоћи Украјини.

Председник САД је рекао да је размена обавештајних података приоритет док је рат у току.

„Делимо и наставићемо да делимо значајне благовремене обавештајне податке са Украјином како бисмо им помогли у борби против руске агресије“, истакао је он.

Ако Конгрес одобри овај пакет помоћи, то ће значити да су САД обезбедиле приближно 3,4 милијарде долара помоћи Украјини од почетка руског напада 24. фебруара.

Бајденова администрација је, такође, најавила нови програм под називом „Уједињени за Украјину“ који ће обезбедити поједностављен процес за украјинске избеглице које желе да дођу у САД.

Амерички председник је најавио и одвојену траншу од 500 милиона долара америчке помоћи украјинској влади.

„Поред тога што појачавамо отпор Украјине на бојном пољу, ми такође, показујемо нашу подршку народу Украјине. Данас САД објављују да намеравамо да украјинској влади обезбедимо додатних 500 милиона долара директне економске помоћи“, рекао је Бајден.

Он је навео да је упитно да ли председник Русије Владимир Путин контролише Мариупољ.

„Још нема доказа да је Мариупољ потпуно пао“, нагласио је Бајден.

Он је позвао Путина да дозволи слање хуманитарне помоћи у Украјину и омогући онима који су заробљени унутар челичане у Мариупољу да изађу.

Бајден: Украјинци су жилавији и поноснији него што сам мислио

Амерички председник Џозеф Бајден поручио је да је задивљен чврстим отпором украјинске војске, а САД су обећале да ће наставити војну помоћ Кијеву како би „могао да узврати“ у војном сукобу са Русијом, преноси Би-Би-Си.

„Они су жилавији и поноснији него што сам мислио“, приметио је Бајден у среду на састанку са својим највишим саветницима за одбрану.

Амерички председник је оценио и да је „уједињен, фокусиран и енергичан“ НАТО изненадио руског лидера Владимира Путина.

„Оружје и муниција свакодневно пристижу и видимо колико су наши савези и партнерства од виталног значаја широм света“, рекао је Бајден.

Очекује се да ће САД пружити још један пакет војне помоћи Кијеву у наредним данима, након што су прошле недеље обећале Украјини 800 милиона долара, наводи BBC.

На конференцији за медије у Белој кући, портпаролка Џен Псаки није саопштила детаље о томе како би даља помоћ могла да изгледа, али је саопштила да ће америчка администрација учинити „све што може“ како би опремила Украјину да ефикасно узврати у овом војном сукобу, преноси BBC.