in

Bela kuća ublažila izjavu Bajdena o nuklearnom ratu

Bela kuća ublažila izjavu Bajdena o nuklearnom ratu

Bajden je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin “momak koga prilično dobro poznaje” i da se ruski lider “ne šali kada govori o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog ili hemijskog oružja”, navodi britanska agencija.

On je naveo da se svet nije suočio sa “mogućnošću Armagedona još od Kenedija i kubanske raketne krize.

Američki predsednik je sugerisao da je Putinova pretnja stvarna “jer se njegova vojska, moglo bi se reći, pokazala znatno slabija od očekivanog.”

Zvaničnici u SAD mesecima upozoravaju na mogućnost da Rusija upotrebi oružje za masovno uništenje u Ukrajini, jer se suočava sa nizom strateških neuspeha na bojnom polju, a ove Bajdenove primedbe predstavljaju najsnažnija upozorenja koja je američka vlada do sada iznela o nuklearnim rizicima.

Istovremeno, američki zvaničnici su ove nedelje saopštili da nisu uočili nikakve promene u ruskim nuklearnim snagama koje bi zahtevale odgovor u stanju pripravnosti američkih nuklearnih snaga.

“Nismo videli nikakav razlog da prilagodimo sopstvene strateške nuklearne pozicije, niti imamo naznake da se Rusija sprema da u ovom trenutku upotrebi nuklearno oružje”, rekla je u utorak sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

Stručnjaci smatraju da je tokom 13-dnevne kubanaske raketne krize 1962. koja je usledila nakon američkog otkrića o tajnom razmeštanju nuklearnog oružja Sovjetskog Saveza na Kubi, svet do sada bio najbliži nuklearnom uništenju.

Bela kuća ublažila izjavu Bajdena o nuklearnom ratu

Sjedinjene Američke Države ne vide indicije da se Rusija sprema da odmah upotrebi nuklearno oružje i ne vide razlog za promenu stava o upotrebi ovog oružja, saopštila je danas Bela kuća, nakon što je američki predsednik DŽozef Bajden pomenuo “nuklearni Armagedon”.

“On je pojašnjavao ono o čemu smo govorili, a to je kako ozbiljno shvatamo ove pretnje iz Rusije”, rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer novinarima, preneo je Rojters.