in

Bila je premijerka Britanije 49 dana, a objavila memoare pod naslovom “Deset godina za spasavanje Zapada”

U knjizi naslovljenoj ”Deset godina za spasavanje Zapada”, Trasova, koja je funkciju britanskog premijera obavljala 49 dana, navodi da je bilo teško izboriti se sa situacijom u kojoj je Elizabeta umrla, prenosi Gardijan.

Kako je rekla 96-godišnja kraljica, prilikom njihovog susreta na ceremoniji inauguracije Trasove, rekla joj je da se ”pripremi za ono što dolazi”, ali da je ona nije poslušala.

”Možda je trebalo da je poslušam. Oko 20 minuta razgovarale smo o politici. Bila je potpuno u toku sa svim što se dešavalo, i tipično oštra i duhovita. Pred kraj razgovora, upozorila me je da biti premijer ubrzava starenje i da se smirim. Možda je trebalo da je poslušam”, napisala je Tras.

Navodi da je za nju bio veliki problem kada je kraljica umrla, ubrzo nakon što je ona postala njen 15. i poslednji premijer i da nije očekivala da će ona predvoditi veliku Britaniju u žalosti zbog smrti kraljice koja je skoro 70 godina bila na tronu.

“Državna ceremonija i protokol su bili daleko od moje prirodne zone komfora”, napisala je ona.

”Tuga je bila pomešana s osećajem strahopoštovanja zbog same težine događaja i činjenice da se to dešavalo za vreme moje dužnosti”, navela je Tras i dodala da se između nje i Elizabetinog naslednika kralja Čarlsa III razvila ”neka vrsta bizarnog osećaja drugarstva”, pošto su se oboje našli u novim ulogama i ”kretali se po nepoznatoj teritoriji”.

Liz Tras bila je premijerka sa najkraćim mandatom u istoriji Britanije, pošto je na toj funkciji provela samo 49 dana, nakon čega je na njeno mesto došao sadašnji premijer Riši Sunak.

Ona je i dalje predstavnica Jugozapadnog Norfolka u Gornjem domu parlamenta.

Njeni memoari biće u prodaji u SAD i Velikoj Britaniji od sledeće nedelje.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /