in

Blinken: Uspeh izraelskih odluka merićemo prema humanitarnoj situaciji u Gazi

On je, u obraćanju sa liderima EU u Belgiji, dodao da će SAD pratiti kako se situacija odvija u narednim danima i nedeljama, prenosi Rojters.

Blinken je rekao da ce Vašington “pomno posmatrati” specifične pokazatelje kao što su broj kamiona koji dolaze do Pojasa Gaze, kao i procenu rizika od gladi.

On je takođe naveo da Izrael mora da se pobrine da stanovništvo bude zaštićeno u napadima koje vrši u Gazi, tako što će “maksimizirati sve napore da zaštiti civile” i naglasio da je neprihvatljivo, kako je naveo, “imati toliko ljudi uhvaćenih u unakrsnoj vatri, ubijenih i povređenih”.

Izraelske vlasti su odlučile da privremeno otvore luku Ašdod za humanitarne isporuke i prelaz Erez u severnom pojasu Gaze, a takođe će povećati količinu pomoći iz Jordana koja ulazi preko prelaza Kerem Šalom.

Izraelsko saopštenje usledilo je nekoliko sati nakon što su predsednik SAD Džozef Bajden i Netanijahu prvi put razgovarali od napada izraelske vojske u centralnoj Gazi u kojem je ubijeno sedam humanitarnih radnika iz Svetske centralne kuhinje.

Američki predsednik je nagovestio da bi politika njegove administracije u vezi sa izraelskim ratom protiv Hamasa mogla dramatično da se promeni ako Izrael ne preduzme korake za bolju zaštitu humanitarnih radnika i povećanje isporuka hrane u Gazu i pozvao na hitan prekid vatre da bi se to učinilo, navodi Tajms of Izrael.

Stejt department je ranije najavio da će Blinken danas u Briselu učestvovati na trilateralnom sastanku SAD, EU i Jermenije, zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom.

Blinken je juče u Briselu učestvovao na sastanku ministara inostranih poslova NATO-a.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /