in

BLISKOISTOČNI SUKOB: CBS: Iranski napad na Izrael moguć u narednih nekoliko sati; Bajdenovo upozorenje; Apel Nemcima da napuste Iran

Lider Hamasa Ismail Hanije kaže da je postizanje sporazuma o primirju i oslobađanju talaca sa Izraelom i dalje moguće, čak i nakon vazdušnog udara u Gazi u kojem su ubijena tri njegova sina.

Hanije takođe negira da su njegovi sinovi bili operativci Hamasa, što tvrdi Izrael.

Hamas se i dalje udaljava od sporazuma koji bi obezbedio prekid vatre u Gazi i oslobađanje talaca, rečeno je u kabinetu izraelskog premijera, dok su pregovori ponovo u zastoju.

Portparol IDF-a Daniel Hagari, naglašava da nema promena u uputstvima za civile, jer je Izrael i dalje u stanju pripravnosti za potencijalni napad iz Irana.

Sjedinjene Države obavestile su zaposlene u ambasadi u Izraelu, i članove njihovih porodica, da obustave lična putovanja izvan šireg područja Tel Aviva, Jerusalima i Beršebe, usred pretnji Irana da će uzvratiti Izraelu zbog napada na njihovu ambasadu u Damasku.

Iran je signalizirao Vašingtonu da će odgovoriti na napad Izraela na ambasadu u Siriji na način koji ima za cilj da izbegne veliku eskalaciju i da neće delovati ishitreno.

Visoki zvaničnik Hamasa kaže da samo prekid vatre može pružiti “dovoljno vremena i sigurnosti” da se lociraju izraelski taoci koji se drže širom Pojasa Gaze i utvrdi njihova sudbina.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da Velika Britanija u potpunosti podržava pravo Izraela da se brani od iranskih pretnji.

Sunak kaže da su pretnje Irana da će izvesti raketni napad na Izrael “neprihvatljive”, dodajući da, kao i Amerikanci, u potpunosti podržavaju pravo Izraela da se brani.

Imperativ Irana da uzvrati na napad na njegovu ambasadu u Damasku mogao je biti izbegnut da je Savet bezbednosti UN to osudio, saopštila je misija Teherana pri Ujedinjenim nacijama.

23.25 – Poslednja zapadnoevropska avio-kompanija koja leti za Iran obustavlja sve letove na šest dana

Ostrian erlajns, poslednja zapadnoevropska avio-kompanija koja leti za Iran, saopštila je danas da obustavlja sve letove od Beča do Teherana do 18. aprila kao odgovor na eskalaciju tenzija u regionu.

22.44 – Nemačka upozorila svoje građane da napuste Iran

Nemačka je upozorila svoje građane da napuste Iran, navodeći da postoji rizik od iznenadne eskalacije postojećih napetosti u Teheranu sa Izraelom i da bi Nemci u Iranu mogli biti u opasnosti od proizvoljnog hapšenja u toj zemlji.

22.41 – Bajden upozorio Iran da ne napada Izrael

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da očekuje da će Iran napasti Izrael ”pre, a ne kasnije” i pozvao Teheran da odustane od napada, preneo je danas Rojters.

19.03 – Poljska upozorila svoje državljane da ne putuju u Izrael, Palestinu i Liban

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da ne preporučuje svojim državljanima putovanje u Izrael, Palestinu i Liban zbog moguće nagle eskalacije situacije.

18.57 – UN: Odlazak stanovnika iz Gaze u Egipat onemogućiće rešenje konflikta

Ukoliko stanovnici Gaze pređu u Egipat kako bi izbegli izraelsku kopnenu ofanzivu na grad Rafa, rešenje izraelsko-palestinskog sukoba postalo bi nemoguće i izazvalo “okrutnu dilemu” za izbeglice, saopštio je Filipo Grandi, Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

18.36 – SAD uvele sankcije portparolu Hamasa i vođi jedinica za upravljanje dronovima

SAD su danas uvele sankcije portparolu Hamasa Hudhajfi Samiru Abdalahu al-Kahlutu i vođi jedinice za upravljanje dronovima Wilijemu Abu Šanabu, saopštilo je danas američko Ministarstvo finansija.

16.40 – CBS: Iranski napad na Izrael moguć u narednih nekoliko sati

Izrael se sprema za najgori scenario za koji izraelski zvaničnici veruju da bi mogao da se desi za svega nekoliko časova – da Iran direktno napadne Izrael, u znak odmazde za napad Izraela u Damasku na konzulat Irana, u kojem je ubijeno nekoliko iranskih vojnih zvaničnika, javlja američki Si-Bi-Es (CBS) njuz.

15.32 – Postoje signali u Evropi da su zemlje spremne da priznaju Palestinu

Španski premijer Pedro Sančez rekao je danas da postoje “jasni signali” u Evropi da su pojedine zemlje spremne da priznaju palestinsku državu.

14.35 – Prvi konvoj kamiona sa humanitarnom pomoći stigao u Pojas Gaze preko severnog prelaza

Prvi konvoj kamiona sa humanitarnom pomoći Palestincima stigao je u Pojas Gaze preko severnog prelaza, saopštila je danas izraelska vojska (IDF).

11.17 – U današnjim izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno 25 ljudi

Najmanje 25 osoba je stradalo u današnjim izraelskim vazdužnim napadima na Pojas Gaze, javlja palestinska agencija WAFA.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /