in

BLISKOISTOČNI SUKOB: IDF nastavlja operacije širom Pojasa Gaze; Palestina obnavlja zahtev za puno članstvo u UN

BLISKOISTOČNI SUKOB: IDF nastavlja operacije širom Pojasa Gaze; Palestina obnavlja zahtev za puno članstvo u UN

GAZA –

Rat Izraela i Hamasa – 180. dan. Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim delovima Gaze. Najžešće borbe vode se na jugu enklave, posebno u oblasti Kan Junisa, gde su, kako tvrdi IDF, uhapšene “desetine terorista” koji su poslednjih dana pokušali da izađu iz bolnice Naser. Hamas, sa druge strane, navodi da IDF gađa civilne objekte. U izraelskom napadu u Pojasu Gaze ubijeno je sedam humanitarnih radnika Svetske centralne kuhinje, dok je broj ubijenih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku porastao na 13. Teheran najavljuje odmazdu.

Svetska centralna kuhinja (World Central Kitchen) saopštila je da obustavlja rad u Pojasu Gaze nakon što je u napadu IDF-a poginulo sedmoro radnika te organizacije.

Izraelske odbrambene snage (IDF) preuzele su odgovornost za napad, ističući da takav incident nije smeo da se dogodi. Premijer Benjamin Netanijahu saopštio je da žali zbog poginulih.

Evropski i svetski zvaničnici osudili su napad i pozvali na hitnu istragu.

Za to vreme izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim delovima Gaze. Najžešće borbe vode se na jugu enklave, posebno u oblasti Kan Junisa, gde su, kako tvrde, njene snage uhapsile na “desetine terorista” koji su poslednjih dana pokušali da izađu iz bolnice Naser.

Hamas, sa druge strane, navodi da IDF gađa civilne objekte.

Ministarstvo u Gazi saopštilo je da je od 7. oktobra do sada u Pojasu Gaze ubijeno 32.916 Palestinaca.

Broj poginulih u vazdušnom napadu na iranski konzulat u Damasku porastao je na 13, uključujući sedam pripadnika Revolucionarne garde, objavili su iranski državni mediji. Teheran poručuje da će Izrael biti kažnjen za napad.

8.00 – Izrael: Napadač pregazio četvoricu policajaca, u pokušaju drugog napada likvidiran

Četvorica policajaca su povređena u navodnom terorističkom napadu koji se dogodio u centralnom Izraelu, u blizini kontrolnog punkta u Kočav Jairu, javili su jutros izraelski mediji.

7.37 – Palestina obnavlja zahtev za puno članstvo u UN

Pristalice zahteva Palestinaca za punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama zatražile su od Saveta bezbednosti UN da ponovo razmotri zahtev za članstvo podnet 2011. godine.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /