in

BLISKOISTOČNI SUKOB Mediji: Irska i Norveška će danas priznati palestinsku državu

U izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu, od 7. oktobra poginulo je 35.647 Palestinaca, a 79.852 su ranjena, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Dok u blizini besne borbe, bolnica u Džabaliji na severu Pojasa Gaze u stanju je opsade, zarobljeno je 170 ljudi, rekao je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

Iz SZO, takođe, stiže poziv Izraelu da ukine ograničenja za medicinsku pomoć, pošto se Palestinci suočavaju sa glađu i nedostatkom neophodnih lekova i materijala u bolnicama.

U isto vreme, Ujedinjene nacije saopštile su da su obustavile distribuciju hrane u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze zbog nedostatka zaliha i loših bezbednosnih uslova i upozorile na pretnju od gladi.

Žrtava sukoba IDF i Palestinaca bilo je i na okupiranoj Zapadnoj obali, gde je broj ubijenih u raciji na grad Dženin porastao na sedam.

8.38 – Trampov savetnik: SAD treba da uvedu sankcije zvaničnicima MKS koji traže hapšenje Netanijahua

Sjedinjene Američke Države trebalo bi da uvedu sankcije zvaničnicima Međunarodnog krivičnog suda (MKS) koji traže hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, rekao je jedan od glavnih savetnika za spoljnu politiku republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trumpa, Robert O’Brajen.

8.17 – Norveški javni servis: Norveška će danas saopštiti da priznaje palestinsku nezavisnost

Vlada Norveške će danas saopštiti da ta nordijska zemlja priznaje nezavisnu palestinsku državu, preneli su danas norveški javni servis NRK i dnevni list Aftenposten, pozivajući se na neimenovane izvore.

Rojters: Irska danas priznaje palestinsku državu

Irska vlada će danas priznati palestinsku državu, rekao je neimenovani dobro obavešteni izvor za Rojters.

Irska vlada saopštila je da će premijer i ministar spoljnih poslova u sredu ujutru održati konferenciju za novinare, ali nije navela šta će biti tema.

Članice EU, Irska, Španija, Slovenija i Malta su poslednjih sedmica najavile da planiraju da priznaju palestinsku državu, navodeći da je rešenje o uspostavljanju dve države od suštinskog značaja za trajni mir u regionu Bliskog istoka.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /