in

BLISKOISTOČNI SUKOB Norveška, Irska i Španija priznale Palestinu; “Istorijski trenutak” – poručuju iz Palestinske oslobodilačke organizacije

“Danas Irska, Norveška i Španija objavljuju da će priznati državu Palestinu. Svako od nas preduzeće neophodne korake da ta odluka stupi na snagu. Uveren sam da će nam se još neke zemlje priključiti u preuzimanju ovog važnog koraka narednih nedelja”, istakao je Haris.

On je dodao da je odluka tri zemlje da se prizna Palestina “legitimno pravo na državnost”.

“Ovo rešenje je podrška rešenju o dve države, što je jedini ispravan put ka miru i bezbednosti za Izrael, Palestinu i njihove narode”, naveo je Haris.

Premijer Irske je istakao da po međunarodnom humanitarnom zakonu, civili moraju biti zaštićeni.

“Palestinci u Gazi prolaze kroz najstrašniju patnju, poteškoće i glad. Kako neko može da opravda činjenicu da tamo deca odlaze uveče na spavanje, ne znajući da li će se probuditi? Civili sa svih strana moraju biti zaštićeni međunarodnim humanitarnim pravom. Jedini put ka miru je politički”, poručio je Haris, preneo je irski javni servis RTE.

Premijer Španije Pedro Sančez izjavio je danas u Kongresu da će Španija priznati palestinsku državu 28. maja, navodeći da je došlo vreme da se pređe sa reči na dela i da Španija to čini zbog “mira, koherentnosti i pravde”, prenosi Pais.

Naglasio je da ta odluka nije protiv Izraela, Jevreja ili u korist Hamasa.

“Želim jednu stvar da razjasnim, ovo priznanje nije protiv bilo koga, nije protiv naroda Izraela, naroda koji cenimo. A mnogo manje protiv Jevreja, naroda vrednog divljenja, čija je istorija povezana sa Španijom. Niti to ide u prilog Hamasu, kako kažu neki poslanici, koji pokušavaju da iskoriste tu situaciju”, rekao je Sančez.

On je najavio i da će Španija primiti 30 dece iz Gaze sa dijagnozom karcinoma.

“U nekom trenutku kada bombardovanje prestane, a mediji i međunarodna zajednica budu mogli da vide šta se dešava u Gazi, shvatićemo da smo svi bili svedoci jedne od najmračnijih epizoda. Tog dana Španci će moći da kažu da su bili na pravoj strani istorije”, dodao je on.

11.13 – Hamas pozdravio odluku Španije, Irske i Norveške: Važan korak ka nezavisnoj državi

Palestinski Hamas koji upravlja Gazom pozdravio je danas odluku Irske, Španije i Norveške da priznaju Palestinu kao državu, navela je ta grupa na Telegramu.

10.42 – Generalni sekretar Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije pozdravio odluku Norveške, Španije i Irske da priznaju Palestinu

Generalni sekretar Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), Husein al-Šeik, pozdravio je danas odluku Norveške, Španije i Irske da priznaju Palestinu, kao “istorijski trenutak”.
“To su istorijski trenuci u kojima slobodni svet trijumfuje, za istinu i pravdu, nakon dugih decenija palestinske nacionalne borbe, patnje, bola, okupacije, rasizma, ubistava, represije, zlostavljanja i uništavanja, kojima je bio izložen narod Palestine,” naveo je Al-Šeik na platformi X (Tviter).

9.44 – Izrael pozvao svoje ambasadore u Norveškoj i Irskoj na hitne konsultacije

Ministar spoljnih poslova Izraela, Izrael Kac pozvao je danas ambasadore te zemlje u Irskoj i Norveškoj na hitne konsultacije, jer je Norveška priznala Palestinu, dok se očekuje da i Irska danas saopšti vest o priznavanju palestinske nezavisnosti.

8.38 – Trampov savetnik: SAD treba da uvedu sankcije zvaničnicima MKS koji traže hapšenje Netanijahua

Sjedinjene Američke Države trebalo bi da uvedu sankcije zvaničnicima Međunarodnog krivičnog suda (MKS) koji traže hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, rekao je jedan od glavnih savetnika za spoljnu politiku republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trumpa, Robert O’Brajen.

8.17 – Norveški javni servis: Norveška će danas saopštiti da priznaje palestinsku nezavisnost

Vlada Norveške će danas saopštiti da ta nordijska zemlja priznaje nezavisnu palestinsku državu, preneli su danas norveški javni servis NRK i dnevni list Aftenposten, pozivajući se na neimenovane izvore.

Rojters: Irska danas priznaje palestinsku državu

Irska vlada će danas priznati palestinsku državu, rekao je neimenovani dobro obavešteni izvor za Rojters.

Irska vlada saopštila je da će premijer i ministar spoljnih poslova u sredu ujutru održati konferenciju za novinare, ali nije navela šta će biti tema.

Članice EU, Irska, Španija, Slovenija i Malta su poslednjih sedmica najavile da planiraju da priznaju palestinsku državu, navodeći da je rešenje o uspostavljanju dve države od suštinskog značaja za trajni mir u regionu Bliskog istoka.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /