in

BLISKOISTOČNI SUKOB: Od 7. oktobra poginulo 33.137 Palestinaca; U napadu avionom ubijen istaknuti operativac Hamasa

Policija je uhapsila 16 ljudi za vreme molitve u zoru, u džamiji Al Aksa na Brdu u Jerusalimu.

Jedna osoba je uhapšena zbog gađanja vatrometom na policiju, dok su ostali zadržani zbog podsticanja na nasilje i terorizam nakon što su počeli skandirati u znak podrške Hamasu, saopštila je policija.

Policija je koristila dron da baci suzavac na grupu.

Vernici su učestvovali u molitvi, pred kraj muslimanskog svetog meseca Ramazana.

Policija kaže da su većina uhapšenih bili mladi iz istočnog Jerusalima i severnog Izraela. Jedna osoba je bila iz grada Nablusa na Zapadnoj obali.

Humanitarna organizacija Svetska centralna kuhinja traži formiranje nezavisne komisije za istragu ubistva njenih radnika u izraelskom vazdušnom napadu u Gazi. Ističu da izraelska vojska ne može verodostojno da istražuje sopstvenu “grešku”.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da Sjedinjene Američke Države ne planiraju da sprovedu nezavisnu istragu o izraelskom napadu na Svetsku centralnu kuhinju u Gazi u kojem je ubijeno sedam humanitarnih radnika.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da suotpustile majora i pukovnika jedinicekoja je delovala u akciji u kojoj je poginulo sedmoro humanitarnih radnika dobrotvorne organizacije Svetska centralna kuhinja.

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Andžej Šejna uručio je diplomatsku notu izraelskom ambasadoru u Varšavi Jakovu Livneu u znak protesta zbog ubistva poljskog humanitarnog radnika u izraelskom napadu na konvoj humanitarnih radnika u Gazi ranije ove nedelje.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je da je izraelska vlada otvorila “neke koridore” ka Pojasu Gaze, kako bi se isporučila humanitarna pomoć, ali da to nije dovoljno da se spreči glad.

15.38 – Od 7. oktobra poginulo 33.137 Palestinaca

U napadima koje je izraelska vojska izvela na Pojas Gaze u poslednja 24 sata ubijeno je 46 Palestinaca, a povređeno 65, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

14.55 – Izraelska strana: U napadu avionom ubijen istaknuti operativac Hamasa

Istaknuti operativac palestinskog Hamasa ubijen je u vazdušnom napadu u Pojasu Gaze ranije ove nedelje, saopštili su izraelska vojska (IDF) i obaveštajna služba Šin Bet.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /