in

BLISKOISTOČNI SUKOB: Treba nam vremena za ofanzivu na Rafu; Blinken pokušava da dogovori prekid vatre

BLISKOISTOČNI SUKOB: Treba nam vremena za ofanzivu na Rafu; Blinken pokušava da dogovori prekid vatre

Situaciju će pokušati da reše Sjedinjene Države, čiji je državni sekretar Entoni Blinken u poseti Bliskom istoku. Blinken će, kako ističe, nastojati da dogovori prekid vatre, puštanje talaca i dopremanje humanitarne pomoći u Gazu.

Vojska Izraela je tokom prethodnog dana nastavila operacije širom Pojasa Gaze i izvršila vazdušne udare na grad Dženin na severu Zapadne obale.

Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da je više Palestinaca poginulo i ranjeno u jučerašnjem bombardovanju Rafe, dok lokalni mediji tvrde da je nekoliko gradskih naselja potpuno uništeno.

Dok traju borbe, premijer Izraela Benjamin Netanjahu ponovio je da neće odustati od pokretanja kopnene ofanzive na Rafu, ali da će “biti potrebno neko vreme” da se vojska pripremi za akciju.

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan kaže da je izraelska delegacija negativno odgovorila na njihov najnoviji predlog o privremenom primirju u Gazi. Situaciju će pokušati da reši Entoni Blinken.

Američki državni sekretar u šestoj je poseti Bliskom istoku, gde će posredovati u pokušaju postizanja sporazuma o prekidu vatre između Hamasa i Izraela, puštanju izraelskih talaca iz zatočeništva u Pojasu Gaze i slanju humanitarne pomoći u palestinsku enklavu.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /