in

BLISKOISTOČNI SUKOB: Ubijeno najmanje 14 Palestinaca u vazdušnom napadu na izbeglički kamp; Ostin: Glad u Gazi bi intenzivirala nasilje

Sukob u Pojasu Gaze ušao je u 186. dan. Premijer Izraela Benjamin Netanijahu tvrdi “da je poznat datum” kada će trupe ući u grad Rafu.

“Radimo na ostvarivanju naših ciljeva sve vreme, da bi oslobodili naše taoce i potpuno pobedili Hamas”, rekao je Netanijahu u obraćanju naciji.

Ministarstvo zdravlja u Gazi tvrdi da je od početka sukoba poginulo 33.207 Palestinaca, a da ih je 75.933 ranjeno.

Izrael je odbacio zahtev Turske da se pridruži međunarodnim naporima vazdušnih pošiljki humanitarne pomoći za stanovnike Pojasa Gaze, zbog čega će zvanična Ankara preduzeti nove kontramere protiv Izraela, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.

Predsedavajuća Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija ambasadorka Malte u UN Vanesa Frazije, prosledila je zahtev Palestine da postane punopravni član Svetske organizacije nadležnom Odboru za prijem novih članica.

Tokom jučerašnjeg dana održan je dijalog predstavnika Izraela i Hamasa. Američki Si-En-En javio je da je direktor američke Centralne obaveštajne agencije Bil Berns u Kairu predstavio novi predlog o prekidu vatre.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi navodi da se čeka odgovor Hamasa na najnoviji predlog o primirju i oslobađanju talaca na pregovorima koji se vode u Kairu.

23.44 – Wafa: Ubijeno najmanje 14 Palestinaca u vazdušnom napadu na izbeglički kamp

Najmanje 14 Palestinaca je ubijeno, a nekoliko je povređeno u izraelskom vazdušnom napadu na izbeglički kamp Al-Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze, objavila je večeras palestinska novinska agencija Wafa.

19.12 – Ostin: Glad u Gazi bi intenzivirala nasilje i podstakla dugoročni sukob

Smrtonosna, masovna glad u Pojasu Gaze bi verovatno ubrzala nasilje i podstakla dugoročni sukob, izjavio je danas američki ministar odbrane Lojd Ostin na saslušanju pred senatskim odborom za oružane snage, odbacivši optužbe da je Izrael odgovoran za genocid u palestinskoj enklavi.

18.35 – Palestinci se vraćaju u Kan Junis, grad pod ruševinama

Hiljade Palestinaca koji se vraćaju u Kan Junis u Pojasu Gaze, zatekle su devastirani grad i ruševine.

18.20 – Blinken: SAD ne znaju datum potencijalne izraelske ofanzive na Rafu

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da Sjedinjene Američke Džrave nemaju datum potencijalne izraelske vojne operacije u Rafi, najjužnijem gradu u Pojasu Gaze, gde se nalazi više od milion raseljenih Palestinaca.

13.38 – Izrael priprema 40.000 šatora za Palestince koje će izmestiti iz grada Rafa

Izrael će postaviti 40.000 šatora za smeštaj stotina hiljada Palestinaca koje će raseliti iz grada Rafa u Pojasu Gaze uoči kopnene ofanzive na taj grad.

11.07 – Egipat: Novi predlog za prekid sukoba na mesec i po dana i razmenu talaca i zatvorenika

Predstavnici Egipta izjavili su danas da su posrednici na pregovorima u Kairu ponudili palestinskoj organizaciji Hamas i Izraelu novi predlog uspostavljanja prekida vatre u Pojasu Gaze, koji podrazumeva prekid sukoba na mesec i po dana i razmenu 40 izraelskih talaca u rukama Hamasa za 700 Palestinaca iz izraelskih zatvora.

10.44 – Francuska, Egipat i Jordan pozvali na prekid vatre u Gazi

Francuski predsednik Emanuel Makron, egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi i jordanski kralj Abdulah Drugi pozvali su na trajni prekid vatre u Gazi i rešenje sa dve države.

09.51 – Turska ukinula izvoz u Izrael dok ne dođe do prekida vatre

Tursko ministarstvo trgovine objavilo je danas da ukida izvoz proizvoda iz 54 kategorija u Izrael sve dok ne dođe do prekida vatre u Pojasu Gaze.

6.54 – Direktor CIA-e u Kairu izneo novi predlog o prekidu vatre između Izraela i Hamasa

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Bil Berns predstavio je novi predlog na pregovorima o prekidu vatre između Izraela i Hamasa na sastanku održanom u Kairu, piše Si-En-En pozivajući se na neimenovani izvor.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /