in

BLISOISTOČNI SUKOB Čeka se odgovor Hamasa na ponudu Jerusalima; civili se vraćaju u Kan Junis posle odlaska izraelske vojske

TEL AVIV, GAZA –

Sukob Izraela i Hamasa – 187. dan. Ponuda Izraela za primirje, uz puštanje talaca iz Gaze i vraćanje palestinskih izbeglica dobra je ponuda, ističu zvaničnici SAD. Hamas tvrdi da Izrael ne nudi ništa novo. Ukoliko sporazum ne bude sklopljen, izraelska vojska će ući u Rafu, poslednje uporište Hamasa u Pojasu Gaze, obećava Benjamin Netanjahu. Palestinski civili se vraćaju u Kan Junis po izlasku izraelske vojske koji je potpuno razrušen u vazdušnim udarima i kopnenoj ofanzivi.

Čeka se odgovor Hamasa na ponudu Jerusalima; civili se vraćaju u Kan Junis posle odlaska izraelske vojske
Palestinski izvori navode da su operacije izraelske vojske nastavljene duž celog Pojasa Gaze, dokvlada u Jerusalimu tvrdi da već ima datum za ulazak u Rafu, poslednji grad za koje veruju da je uporište Hamasa.

Američki državni sekretar Entoni Blinken tvrdi da je ponuda za primirje dobra, i da je na Hamasu da odluči. S druge strane, Hamas još uvek razmatra ponudu za koju kaže da nije kompromisna.

Iz Unicefa navode da se Palestinci bore da prežive, i da je više miliona ljudi na ivici gladi i uništenja. Iz SAD tvrde da je Izrael obećao veću distribuciju humanitarne pomoći, i navode da dnevno u Pojas Gaze uđe blizu 400 kamiona, što humanitarci na terenu demantuju.

Generalni sekretar UNAntonio GuterespozvaojeIzraelda dozvoli stranim novinarima da uđu uPojas Gazejer, kako kaže,informacioni rat pogoršava ionako teškusituaciju.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /