in

Brazil i Kolumbija prednjače u zaustavljanju krčenja amazonskih prašuma

Južna Amerika je od 2001. do 2023. godine izgubila 30 odsto šuma, ali ima razloga za optimizam, piše londonski Ekonomist.

Iako je gubitak od 2.000 kvadratnih kilometara ozbiljan, to je smanjenje krčenja šuma od 24 odsto u odnosu na 2022. godinu, kada je uništeno 2.600 kvadratnih kilometara.

Brazil i Kolumbija su učinili najviše na sprečavanju seče šuma, što se poklapa sa planovima njihovih predsednika Luisa Inasija Lula da Silve i Gustava Petra o očuvanju životne sredine, ocenjuje Ekonomist.

Londonski list dodaje da još mnogo mora da se uradi na zaštiti Amazona, ali da je ohrabrujuće što postoji politička volja da se napravi pozitivan pomak u kratkom vremenskom periodu.

Brazil je prošle godine bio vodeći u Južnoj Americi po pitanju sprečavanja krčenja šuma, a najviše zasluga za to ima predsednik Lula, koji je u junu obećao da će okončati krčenje brazilskog Amazona do 2030. godine.

Kada je reč o Kolumbiji, u izveštaju organizacije za zaštitu šuma Global forest voč navodi se da je krčenje opalo za 49 odsto u 2023. u poređenju sa 2022. godinom.

Kolumbija je prošle godine izgubila 660 kvadratnih kilometara šuma.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /