in

Brazil, prvi podaci: Vodi Da Silva sa 51 %, Bolsonaro 37 %

Brazil, prvi podaci: Vodi Da Silva sa 51 %, Bolsonaro 37 %

BRAZILIJA –

Bivši predsednik Brazila, levičar Luiz Injasio Lula da Silva osvojio je 51 odsto glasova, a aktuelni šef države, desničar Žair Bolsonaro 37 odsto, saopštio je brazilski Vrhovni izborni sud, najviši izborni organ Brazila, na osnovu samo 0,1 odsto prebrojanih glasova posle današnjih izbora.

Ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova izašlih birača, dva kandidata sa najviše glasova učestvovaće u drugom krugu glasanja 30. oktobra, prenosi Rojters.

Više od 150 miliona građana Brazila izašlo je danas na birališta da bi izabrali novog predsednika države, senatore, odbornike i državne guverenere.

U fokusu su predsednički izbori, a prema ispitivanjima javnog mnjenja, očekuje se ubedljiva pobeda Da Silve.

On bi, kako je navedeno u istraživanjima, trebalo da osvoji 48,3 odsto glasova, a Bolsonaro 36,3 procenata.

Bolsonaro je glasao u Rio de Žaneiru i rekao da očekuje da će pobediti na izborima u prvom krugu, uprokos tome što mu ankete daju male šanse.

Na predsedničkim izborima čestvovalo je 11 kandidata.

Građani Brazila, takođe su birali svih 513 poslanika donjeg doma Kongresa, trećinu od 81 člana Senata, guvernere država i odbornike.

Iako Lula da Silva vodi u predsedničkoj trci, očekuje se da će konzervativna koalicija koja podržava Bolsonara imati većinu u oba doma Kongresa.