in

Британска влада одобрила изручење Асанжа САД; Џулијан најавио жалбу на одлуку о изручењу

САД терете Асанжа по 18 тачака оптужнице, међу којима је шпијунирање и хаковање државних компјутера, као и објављивање стотина хиљада поверљивих докумената, чиме, је, како тврде, угрозио људске животе.

За та дела могао би да добије казну до 175 година затвора.

Асанж најавио жалбу на одлуку о изручењу у САД

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж ће уложити жалбу на одлуку британске владе да буде изручен Сједињеним Америчким Државама, саопштио је данас Викиликс.

„Данас се борба не завршава. То је само почетак нове правне битке. Жалићемо се кроз правни систем“, наводи се у саопштењу објављеном на Викиликсовим Твитер налозима.

Британска министарка унутрашњих послова Прити Пател одобрила је данас изручење Асанжа Сједињеним Америчким Државама, где ће се суочити са оптужбама за шпијунажу.

Британско Министарство унутрашњих послова у саопштењу је навело да Асанж има рок од 14 дана да поднесе жалбу на ову одлуку.

Он може да се жали Високом суду у Лондону, који мора да да одобрење за наставак жалбеног процеса. На крају му остаје да се жали Врховном суду Велике Британије, али ако жалба буде одбијена, он мора да буде изручен у року од 28 дана, преноси Ројтерс.