in

CBS: Iranski napad na Izrael moguć u narednih nekoliko sati

VAŠINGTON, TEL AVIV –

Izrael se sprema za najgori scenario za koji izraelski zvaničnici veruju da bi mogao da se desi za svega nekoliko časova – da Iran direktno napadne Izrael, u znak odmazde za napad Izraela u Damasku na konzulat Irana, u kojem je ubijeno nekoliko iranskih vojnih zvaničnika, javlja američki Si-Bi-Es (CBS) njuz.

Iran je obećao da će se osvetiti Izraelu za ubijanje ljudi iz konzulata, koji su pogođeni 1. aprila.

Bela kuća: Pretnja Izraelu od Irana je realna

Neposredna pretnja od iranskog napada na Izrael je stvarna, saopštila je danas Bela kuća, ne obrazlažući detalje o vremenu kada bi moglo da dođe do napada.

Iz Bele kuće su poručili da SAD doživljavaju svoju posvećenost da brane Izrael vrlo ozbiljno, preneo je Rojters.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi dodao je da SAD gledaju i na sopstveni položaj snaga u regionu u svetlu pretnji iz Teherana i nadgledaju situaciju vrlo pažljivo.

Dvojica američkih zvaničnika rekli su za Si-Bi-Es da bi veliki iranski napad na Izrael mogao da se dogodi danas, a u napadu bi bilo korišćeno više od 100 dronova i desetine projektila usmerenih na vojne mete u Izraelu.

Zvaničnici su rekli da bi tako nešto bilo izazov za Izraelce, da se odbrane od napada takve jačine, i da, iako se američki zvaničnici drže opcije da bi Iranci mogli ipak da odaberu blaži napad kako bi izbegli dramatičnu eskalaciju, veruje se da je odmazda neizbežna i neposredna.

Teheran nije javno rekao kako i kada će uzvratiti vatru, tako da nije jasno koliko su iranski lideri spremni da idu, navodi Si-Bi-Es.

Ranije u toku dana, Volstrit džurnal je preneo da bi Iran mogao da pokrene napad na Izrael u narednih 24 do 48 sati, takođe pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Zvaničnik je rekao da izveštaji američkih obaveštajnih službi ukazuju na to da će Iran u roku od nekoliko dana izvesti udar “verovatno na izraelsko tlo”.

Dodao je da se Izrael priprema za mogući udar na južni ili severni deo zemlje, preneo je Tajms of Izrael.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /