in

Церемонија Благодатног огња: Број присутних ограничен

Власти су навеле да су таквом одлуком желеле да спрече још једну катастрофу попут оне када је у стампеду на препуном јеврејском светом месту прошле године погинуло 45 људи, наводи АП.

Црквени великодостојници су инсистирали на томе да нема потребе да се мења церемонија која се одржава вековима.

Грчка патријаршија је раније овог месеца саопштила да су јој „досадила полицијска ограничења слободе веровања“, а Јерусалимска патријаршија одлучила је, „снагом Господњом“, да неће угрозити своје право да пружа духовне службе у свим црквама и трговима, наводи АП.

Ове године, усред обновљеног израелско-палестинског сукоба, велики јеврејски, хришћански и муслимански празници су временски близу један другоме, а тензије су порасле, јер су десетине хиљада људи похрлиле у јерусалимски Стари град да посете нека од најсветијих места за све три вере први пут након укидања епидемиолошких мера.

благодатни, огањ, 2

Православни хришћани у суботу пред Ускрс очекују да се појави чудесан пламен у цркви Светог Гроба, пространој базилици из 12. века изграђеној на месту где се верује да је Исус разапет, сахрањен и где је васксао.

Сваке године јерусалимски патријарх улази у Свету Едикулу, одају изграђену на традиционалном месту гроба и враћа се са упаљеном свећом, преносећи пламен од свеће до свеће хиљадама људи, а тај пламен се касније специјалним летовима преноси православним заједницама у другим земљама, наводи америчка агенција.