in

COP27: Postignut dogovor, ali u EU nisu zadovoljni

COP27: Postignut dogovor, ali u EU nisu zadovoljni

Nakon pregovora koji su noćas potrajali više sati, egipatsko predsedništvo samita COP27 objavilo je tekst dogovora kojim se predviđa osnivanje fonda za pomoć zemljama u borbi protiv poplava i suša, ali se tim sporazumom ne podstiču napori da se suzbiju emisije štetnih gasova koje dovode do takvih pojava, prenosi Rojters.

Kako navodi britanska novinska agencija, dobar deo odluka u vezi osnivanja tog fonda pomeren je, međutim, na iduću godinu, kada bi “tranzicioni komitet” trebalo da donese preporuke koje bi onda bile usvojene na narednom samitu COP28 u novembru 2023. godine.

Uprkos tome što nije bilo dogovora o oštrijoj redukciji štetnih gasova, nemačka sekretarka za klimatska pitanja Dženifer Morgan rekla je da je došlo do sporazuma sa namerom da se pomogne najranjivijima.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da je “više nego frustrirajuće videti zakasnele korake na ublažavanju i postepenom ukidanju fosilne energije”.

Ona je istakla da su za kašnjenje odgovorni “brojni veliki emiteri i proizvođači nafte”.

I komesar Evropske unije za klimatske promene Frans Timermans rekao je da klimatski sporazum postignut na samitu COP27 nije dovoljan da se načini korak napred.

“Previše strana nije bilo spremno da danas načini veći napredak u borbi protiv klimatske krize. Ovaj dogovor nije dovoljan korak napred za stanovništvo i planetu”, poručio je Timermans.

Samit COP27 održan je u poznatom egipatskom letovalištu Šarm el Šeik od 6. novembra, a završen je rano jutros.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /