in

COP27: Postignut dogovor o fondu za pomoć siromašnim zemljama

COP27: Postignut dogovor o fondu za pomoć siromašnim zemljama

Nakon pregovora koji su trajali više sati, egipatsko predsedništvo samita COP27 objavilo je tekst dogovora kojim se predviđa osnivanje fonda za pomoć zemljama u borbi protiv poplava i suša, ali se tim sporazumom ne podstiču napori da se suzbiju emisije štetnih gasova koje dovode do takvih pojava, prenosi Rojters.

Kako navodi agencija, dobar deo odluka u vezi osnivanja tog fonda pomeren je, međutim, na iduću godinu, kada bi “tranzicioni komitet” trebalo da donese preporuke koje bi onda bile usvojene na narednom samitu COP28 u novembru 2023.

Timermans: Dogovor na COP27 nije dovoljan

Komesar Evropske unije za klimatske promene Frans Timermans izjavio je danas da klimatski sporazum postignut na samitu nije dovoljan za iskorak napred.

“Ovo je decenija u kojoj mora da se napravi ključan pomak, ili idemo nazad. Međutim, ono što je dogovoreno, nije dovoljno da se napravi korak napred za ljude i planetu. Nije načinjen dovoljan napor kojim bi se predvidelo da glavni emiteri ubrzaju svoj rad na smanjenju štetnih gasova”, rekao je Timermans.

Klimatski samit COP27 ove godine održavao se u Egiptu od 6. do 18. novembra uz prisustvo pojedinih svetskih lidera, među kojima je bio i predsednik SAD Džozef Bajden.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /