in

Данас састанак Г20, спремају се кораци против Русије

Док у појединим западним престоницама тврде да би Русија због својих поступака требало да буде у потпуности искључена са глобалних састанака, то није став других у Г20, укључујући Кину и Индонезију, која ове године председава групом, пише Гардијан.

Москва је јуче потврдила да ће министар финансија Антон Силуанов предводити руску делегацију на преговорима упркос поновљеним протестима западних дипломата.

Америчка министарка финансија Џенет Јелен планира да избегне седнице Г20 на маргинама састанака Међународног монетарног фонда и Светске банке којима ће присуствовати званичници.

Како је рекао званичник америчког Министарства финансија, она ће, међутим, присуствовати уводној седници о рату у Украјини. без обзира на учешће Русије.

Извор и з британске владе за Ројтерс је рекао да ће британски министар финансија Риши Сунак такође бојкотовати неке седнице Г20 ако им буду присуствовали руски званичници.

Са састанка министара финансија и челника централних банака 20 најразвијенијих економија света неће бити завршне декларације о заједничким циљевима због планираног виртуелног учешћа Русије, рекао је извор из немачке владе, преноси Ројтерс.

На састанку ће, како је навео, бити речи о стању глобалне економије, последицама рата у Украјини, вакцинама против ковида-19 и глобалној припремљености за могуће будуће пандемије.