in

Danska, Belgija, Velika Britanija, Nemačka, Norveška i Holandija potpisale sporazum o saradnji na zaštiti podvodne infrastrukture

KOPENHAGEN –

Dansko ministarstvo za energetiku saopštilo je danas da su Danska, Belgija, Velika Britanija, Nemačka, Norveška i Holandija potpisale sporazum o saradnji na zaštiti podvodne infrastrukture u Severnom moru od povećanih rizika od sabotaže.

Kako je navelo Ministarstvo, porasla je međuzavisnost ovih država i “povećani rizik od sabotaže i neželjene pažnje neprijateljskih aktera”, prenosi AP.

“Severno more ima potencijal da postane kolevka snabdevanja obnovljive i sigurne energije Evropi”, rekao je danski ministar energetike Lars Agard i napomenuo da ovih šest država moraju da “budu ujedinjene i koordinisane u naporima da se zaštiti ključna infrastruktura”.

Saradnja grupe će uključivati ponovno pregledanje trenutnih mera zaštite, deljenje informacija i znanja, ali će se oslanjati i na saradnju sa EU i NATO.

U Severnom moru je, u ekonomskim zonama Švedske i Danske, 2022. godine bombardovan Severni tok, glavni vid transporta ruskog gasa u Nemačku.

I dalje nije utvrđeno ko je bombardovao Severni tok, a Švedska i Danska su zatvorile istrage o tom slučaju.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /