in

Desantis potpisao novi zakon Floride koji deci do 14 godina zabranjuje korišćenje društvenih mreža

Desantis potpisao novi zakon Floride koji deci do 14 godina zabranjuje korišćenje društvenih mreža

Prema novom zakonu, mnogim platformama je zabranjeno da dozvole deci mlađoj od 14 godina da otvore nalog. Političari tvrde da je pristup društvenim medijima štetan za njihov razvoj i mentalno zdravlje. Ova mera, koja takođe cilja i na veb-stranice za odrasle, Floridu stavlja u red sa drugim državama poput Arkanzasa i Jute koje su pokušale da obuzdaju upotrebu društvenih medija, izazivajući gnev tehnoloških kompanija i zagovornika slobode govora.

„Nekada je bilo: ’Pa, ako su negde napolju, možda nisu pod nadzorom, možda neki grabežljivac može da ih ugrozi‘“, rekao je Desantis tokom potpisivanja zakona u školi u Džeksonvilu. „Sada, sa stvarima kao što su društveni mediji i sve ovo, možete imati dete u kući – bezbedno, naizgled – i onda imate predatore koji mogu da uđu upravo – u vaš dom.“

Novi zakon Floride predstavlja kompromis između Desantisa i zakonodavaca, na čelu sa predsednikom Predstavničkog doma Polom Renerom, koji je prvobitno predložio donošenje najstrožih zabrana društvenih medija u zemlji.

Prvobitni zakon, na koji je Desantis stavio veto početkom meseca, blokirao bi sve naloge maloletnika mlađih od 16 godina sa mnogih platformi društvenih medija. Zakon koji je Desantis na kraju potpisao daje roditeljima ovlašćenje da daju saglasnost deci od 14 i 15 godina da koriste aplikacije.

Zakon uključuje odredbu koja bi ukinula tu opciju saglasnosti roditelja ako sudovi utvrde da platforme predstavljaju štetu po maloletnike. Zakonodavci su takođe uklonili odredbu koja eksplicitno navodi kako platforme društvenih medija moraju da provere starost korisnika, ostavljajući kompanijama da odrede kako da ispune zahteve. Umesto da cilja na određene platforme društvenih medija, zakon je napravljen da ograniči pristup svim platformama koje primenjuju „zavisne“ funkcije, kao što su „beskonačno skrolovanje“, prikazuju metriku „reakcija” kao što su lajkovi, sadrže video-snimke sa automatskom reprodukcijom i imaju funkciju striminga i notifikacije.

drustvene, mreze,, mobilni

„Naš zakon je fokusiran na zavisnost“, rekao je u ponedeljak Rener, republikanac sa Palm Biča. „Za razliku od odrasle osobe koja može da donese odluku … dete kome se mozak još uvek razvija nema sposobnost da zna da je uvučeno u ove tehnologije koje izazivaju zavisnosti, i da vidi štetu i odustanu od njih.“

Zakon o društvenim medijima na Floridi takođe cilja na decu koja pristupaju onlajn sadržaju za odrasle tako što zahteva od veb-lokacija koje objavljuju materijale „štetne za maloletnike“ da preduzmu korake da provere starost kako bi sprečili bilo koga mlađeg od 18 godina da im pristupi – politika za koju se očekuje da će se suočiti sa odbijanjem, posebno od strane pornografske industrije.

Republikanski lideri i demokrate koji podržavaju zakon kažu da ograničenja imaju za cilj suzbijanje ozbiljnih problema koji muče decu širom države, uključujući slučajeve maltretiranja, depresije, društvenog pritiska, pa čak i samoubistva vezanih za pristup društvenim medijima. Oni tvrde da bi zakon mogao da zaštiti decu od trgovine ljudima, potencijalnog zlostavljanja i drugih opasnosti sa kojima se suočavaju na mreži.

Protivnici – uključujući gigante društvenih medija poput „Mete“ i nekoliko zakonodavaca – tvrde da zakon predstavlja kršenje prava na slobodu govora i oduzima autoritet roditeljima.

frilenser,kompjuter,internet

Jedan glasni kritičar zakona Floride, „Netčojs“, trgovačka grupa povezana sa „Metom“, Tik-tokom i Iksom, tvrdi da je zakon zreo za sudski spor. Grupa, koja je tužila države zbog sličnih zakona i pozvala Desantisa da stavi veto na zakon, tvrdi da politika Floride uvodi „lične karte za internet“ i postavlja ograničenja za sve stanovnike Floride bez obzira na godine.

„Razočarani smo što vidimo da je guverner Desantis stavio potpis na ovo“, rekao je Karl Sabo, potpredsednik i generalni savetnik „Netčojsa“. „Postoje bolji načini da stanovnici Floride, njihove porodice i njihovi podaci budu sigurni i bezbedni na mreži bez kršenja njihovih sloboda.“

Uz pretnju tužbom, Rener je najavio da je Florida spremna za moguću sudsku bitku, prozivajući „Netčojs“ po imenu tokom potpisivanja zakona.

„Ako bih vam rekao da će kompanija uzimati vašu decu (i) pretvarati ih u zavisnike radi zarade, kako vam to zvuči? Meni zvuči kao trgovina ljudima“, rekao je Rener. „Pobedićemo ih i nikada nećemo odustati.“

 Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /