in

Dodik: Informisaću francuske senatore o pritiscima na Republiku Srpsku

Nakon obilaska hrama, predviđen je sastanak Dodika sa vladikom Justinom, prenela je Srna.

Dodik boravi u radnoj poseti Francuskoj, a za sutra je predviđen sastanak u francuskom Senatu.

Zajedno sa predsednikom Srpske u poseti Francuskoj je i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir.

SPC najznačajniji element srpskog nacionalnog identiteta

Predsednik Republike Srpske izjavio je da je Srpska pravoslavna crkva, uz jezik i pismo, najznačajniji element srpskog nacionalnog identiteta i da bez nje ne bi bilo budućnosti za Srbe.

“Nema nacionalne i narodne države bez vere i crkve, a to je pogotovo važno za Srbe. To pokazuje istorija, ali i sadašnjost, a pokazaće i budućnost”, rekao je Dodik za RTRS.

Dodao je da je uloga eparhije zapadnoevropske je da okupi Srbe koji su tu došli i sačuva njihov identitet.

Episkop Justin je istakao da poseta predsednika Srpske predstavlja “veliku čast i radost za srpsku zajednicu u Parizu”.

“Želimo da pošaljemo poruku svima o neophodnosti našeg jedinstva, sloge i uzajamne ljubavi i poštovanja”, rekao je episkop Justin.

Pre sastanka sa episkopom Justinom Dodik je posetio crkvu Svetog Save u Parizu.

Vučić i ja želimo da se uvažava srpski nacionalni interes

Milorad Dodik izjavio je danas u Parizu da su njegove poruke i poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića sasvim jasne, da oni žele mir i stabilnost i da se uvažava srpski nacionalni interes, kao što je uvažavaju interesi drugih.

“Hvala predsedniku Vučiću za svaku brigu za Republiku Srpsku i javno izrečen stav koji je jasan, a to je da Republiku Srpsku niko ne može ukinuti. To je nešto što posebno cenim”, rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da se svakodnevno čuje i konsultuje sa Vučićem i da su ranije znali da će u isto vreme boraviti u poseti Francuskoj, svako u svojoj ulozi.

“Mislim da su sve naše poruke sasvim jasne. Mi želimo mir i stabilnost i da se uvažava srpski nacionalni interes, kao što se uvažavaju interesi drugih. Kosovo i Metohija ne može da se otme Srbima. Možete da nametnete neka rešenja, ali to ne mora da znači da će ostati zauvek”, rekao je Dodik.

Osim toga, istakao je Dodik, ne može se urušavati Republika Srpska i reći da se to ne radi, a da se to “svaki dan radi”.

Dodik je istakao da Vučić i on to govore na različite načine, ali da su im poruke identične.

“U svakom slučaju, saradnja je dobra i radujem se onome što ćemo učiniti na Vaskršnjem saboru i da ćemo tada definisati naše političke stavove koje nisu odgovor na trenutne izazove, nego na izazove budućnosti za srpski narod”, rekao je Dodik.

Informisaću francuske senatore o pritiscima na Republiku Srpsku

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji boravi u poseti Francuskoj, izjavio je danas da će informisati članove Senata u Parizu o stanju u BiH i pritiscima na Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo i jasno reći da Republika Srpska nije za pristupanje NATO-u.

Dodik je rekao da neće razgovarati samo u Senatu, nego i sa jednim od savetnika predsednika Francuske o tome kako da BiH nastavi put ka EU, što Republika Srpska podržava.

On je naveo da će reći da Republika Srpska nije za pristupanje NATO-u zbog internih razloga koji nemaju nikakve veze sa nekim globalnim procesima.

“NATO je bombardovao Srbe i u Republici Srpskoj i Srbiji i mi zbog toga ne mislimo da je i moralno pristupiti savezu koji je to činio protiv Srba. Mi smo se odredili da smo neutralni i da u tom pogledu nećemo pripadati nijednom vojnom savezu, pa ni NATO-u, ni bilo kom drugom”, rekao je Dodik za RTRS.

On je naveo da će senatore informisati i o odlukama visokog predstavnika Kristijana Šmita koje su ugrozile put BiH ka EU, napominjući da Šmit pokušava da na “lažan način nametne centralizaciju BiH” i da to mora da se ukine.

“Ne mogu oni nama nametnuti tu vrstu priče. I ja bih voleo da francuski partneri razumeju naš odnos prema tome”, istakao je Dodik.

On je dodao da će, ako to nije moguće, Republika Srpska će doneti svoj izborni zakon koji je u skladu sa najboljim standardima EU, koji je u okviru Ustava BiH i koji je u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

“Donećemo taj zakon i mi ćemo taj zakon sprovesti u Republici Srpskoj. Tamo neće delovati Centralna izborna komisija po pitanjima izbora za lokalne zajednice.To što oni žele na Zapadu, jedan deo njih, da to prekinu, to je neko drugo pitanje”, rekao je Dodik.

Tokom posete Parizu Dodik će razgovarati i sa predstavnicima srpske dijaspore u Francuskoj i sa brojnim predstavnicima javnog, političkog, kulturnog i ekonomskog života Francuske.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /