in

Долар близу двогодишњег максимума, евро благо ојачао

Доларски индекс, који мери вредност долара према шест главних ривала, склизнуо је јутрос за 0,13 посто на 101,59 поена, али се и даље држи близу максимума од 101,86 бодова које је достигао током ноћи, извештава Ројтерс.

Од почетка априла до сада порастао је за 3,3 процента, што је његов највећи раст у једном месецу од новембра 2015.

Кинеско финансијско чвориште, Шангај, налази се под ригорозним корона мерама ограничења већ око месец дана, а Пекинг је ноћас најавио план масовног тестирања на ковид за 20 милиона људи што је подстакло забринутост у погледу могућег продужетка локдауна.

Креатори монетарне политике из више централних банака најавили су прошле недеље агресивније повећање каматних стопа, а најважнија порука је стигла од америчких Федералних резерви. На тржиштима се сада очекује да ће ФЕД повећати кључну камату за пола процентног поена на сваком од своја наредна два састанка.

Кинески јуан је на тржиштима у приобалном делу земље благо ојачао на 6,5572 јуана за долар, након што је Народна банка Кине објавила касно синоћ да ће смањити износ обавезне резерве за пословне банке.

То је помогло кинеској валути да се опорави са најнижег годишњег нивоа од 6,609 јуана за долар на који је пала у понедељак због страховања везаних за посустајање економског раста Кине.

Евро је напредовао за 0,14 процената на 1,0727 долара са двогодишњег минимума од 1,0697 долара забележеног у понедељак, пошто је реизбор француског председника Емануела Макрона неутралисао нервозу која је владала на берзама.

Британска фунта се тргује за 1,2744 долара, у порасту за 1,8 одсто, након што је током ноћи потонула на најнижи ниво од септембра 2020.

Аустралијски долар се такође опоравио на ноћашњем трговању за 0,6 процената са двомесечног минимума према америчкој валути, на који се спустио услед кинеског локдауна који врши притисак на цене сировина.

Вредност долара према јапанском јену бележи незнатне промене. Према последњим расположивим подацима тргије се на нивоу од 128,16 јена. Јапанска валута је успела од почетка ове недеље да се мало опорави са прошлонедељног 20-годишњег минимума од 129,40 јена за долар.

На крипто тржиштима, биткоин је благо ојачао на 40.600 долара, а етер на 3.000 долара.