in

Džakarta neće biti glavni grad Indonezije, prestonica se seli na ostrvo Borneo

Džakarta neće biti glavni grad Indonezije, prestonica se seli na ostrvo Borneo

Indonezija planira da preseli glavni grad države iz prenaseljene Džakarte, čija je nadmorska visina sve niža, u Nusantaru, grad vredan 32 milijarde dolara koji se gradi u džunglama istočnog Kalimantana na Borneu, prenosi Rojters.

Ova izgradnja je vodeći projekat odlazećeg predsednika Džoka Vidoda, koji je obećao bolju raspodelu bogatstva i razvoja širom arhipelaga, a ne samo na ostrvu Javi.

Ministar unutrašnjih poslova Tito Karnavian rekao je nakon rasprave u parlamentu da bi Džakartu ipak trebalo i dalje razvijati kako bi se takmičila s drugim “gradovima svetske klase” nakon što se sedište vlade preseli u Nusantaru.

Prema sadašnjim propisima, Džakarta će ostati glavni grad Indonezije dok predsednik ne izda dekret kojim se Nusantara službeno imenuje novim glavnim gradom, što se planira ove godine.

Očekuje se da će vlada ove godine održati zvaničnu proslavu Dana nezavisnosti 17. avgusta u Nusantari, a preseljenje hiljade državnih službenika planirano je do kraja ove godine, navodi Rojters.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /