in

Eslami:IAEA upoznata sa svim aktivnostima Irana

Eslami:IAEA upoznata sa svim aktivnostima Irana

U rezoluciji, koju su u četvrtak pripremile SAD, Britanija, Francuska i Nemačka, navodi se da je “od suštinske važnosti” da Iran objasni poreklo čestica uranijuma i da Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju da sve odgovore koje ona zahteva, prenosi Rojters.

“Iran nije uradio i neće učiniti ništa sa čim IAEA nije upoznata. Naše aktivnosti su sve u okviru propisane regulative. Ne postoji problem sa zaštitnim merama, koje su standard u našoj saradnji “, saopštio je Mohamed Eslami, direktor iranske agencije za atomsku energiju, prenela je novinska agencija ILNA.

Upravni odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju usvojio je rezoluciju kojom se Iranu nalaže da sarađuje na istrazi tragova uranijuma koji su pronađeni na tri neprijavljena mesta, a Teheran se protivi takvoj rezoluciji i preti da zbog toga odustane od sastanka sa IAEA, gde bi objasnili poreklo tragova.

“Politički ciljevi tvoraca ove antiiranske rezolucije neće biti ostvareni, ali bi to moglo uticati na konstruktivne odnose između Teherana i Agencije UN”, rekao je u četvrtak iranski izaslanik pri IAEA Mohsen Naziri, prenose iranski državni mediji.

IAEA godinama traži od Irana odgovore na pitanja o poreklu tragova uranijuma pronađenih na tri neprijavljena mesta u Iranu, a Teheran traži da IAEA obustavi istragu o iranskim nuklearnim aktivnostima.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /