in

Evropski parlament usvojio Pakt o azilu i migracijama; Tusk: Poljska neće prihvatiti

“Usvojili smo snažan zakonodavni okvir o tome kako se nositi sa migracijama i azilom u Evropskoj uniji. Nastajao je više od 10 godina, ali održali smo reč. Balans između solidarnosti i odgovornosti. Ovo je evropski put”, poručila je Mecola na društvenoj mreži X.

Predsednik Odbora EP za razvoj Tomas Tobe naveo je da će Evropska unija “povratiti kontrolu nad spoljnim granicama, smanjiti ekonomsku migraciju i uspostaviti zajedničku migracionu politiku” koja će, kako je naveo, dobro funkcionisati i dugoročno odgovarati Uniji.

Prema Paktu o azilu i migracijama, svako lice sa manjom šansom da ostvari pravo na ostanak u EU, trebalo bi da bude brže deportovano van granica EU, uz obavezne granične procedure, koje bi po pravilu trebalo da budu završene nakon 12 nedelja.

U slučaju veoma velikog broja dolazaka, zemlje moraju da se oslone na solidarnost drugih članica, a u tom slučaju, granične procedure trebalo bi proširiti na veći broj migranata.

Unutar EU godišnje će biti preraspodeljeno do 30.000 ljudi, a članice koje ne žele da prihvate izbeglice biće u obavezi da pomognu na drugi način, uključujući finansijski.

Tusk: Poljska neće prihvatiti mehanizam EU o relokaciji migranata

Premijer Poljske Donald Tusk poručio je danas da ta zemlja neće prihvatiti mehanizam Evropske unije za preseljenja migranata uprkos tome što je ovaj akt usvojio odbor za imigraciono zakonodavstvo Evropskog parlamenta.

Evropski poslanici glasali su danas za reviziju imigracionog sistema EU kako bi se skratilo vreme za sprovođenje bezbednosnih procedura za azilante i smanjio broj neželjenih imigranata sa Bliskog istoka i iz Afrike, prenosi Rojters.

Preseljenje migranata je primer konkretne solidarnosti između zemalja EU u oblasti upravljanja migracijama, navodi se na sajtu Evropske komisije i predočava da se mehanizmom Evropske unije za preseljenja migranata podnosioci zahteva za azil prebacuju iz evropske zemlje u kojoj trenutno borave i koja je najčešće zemlja njihovog prvog ulaska u EU, u neku drugu evropsku zemlju.

Kada je podnosilac zahteva za azil preseljen nova zemlja domaćin preuzima razmatranje njegovog zahteva za azil.

Ovakvim premeštanjima zemlje EU pomažu jedna drugoj da ublaže pritisak na lokalne sisteme prijema i azila zemalja koje upravljaju spoljnim granicama EU, navodi EK.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /