in

Evropski tužioci istražuju poruke Fon der Lajen i direktora Fajzera o vakcinama

Evropski tužioci istražuju poruke Fon der Lajen i direktora Fajzera o vakcinama

Istražitelji iz Kancelarije evropskog javnog tužioca (EPPO) poslednjih meseci preuzeli su istragu od belgijskih tužioca, koji su istraživali Fon der Lajen zbog “mešanja u javne funkcije, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa”, navodi se u pravnim dokumentima u koje su uvid imali Politiko i portparol kancelarije tužioca u Liježu.

Iako tužioci EPPO istražuju navodna krivična dela, niko nije još optužen u vezi sa tim slučajem.

Istragu su prvobitno otvorile belgijske vlasti u Liježu početkom 2023. godine, nakon što je lokalni lobista Frederik Baldan podneo krivičnu prijavu.

Baldanova pritužba bila je usredsređena na navodnu razmenu tekstualnih poruka između Fon der Lajen i direktora kompanije Fajzer Alberta Burle uoči postizanja najvećeg sporazuma o vakcini u EU na vrhuncu pandemije korona virusa, u aferi nazvanoj “Fajzergejt”.

Baldan, 36-godišnji belgijski lobista povezan sa grupom skeptičnom prema vakcinama Bon Sens, podneo je krivičnu prijavu u Belgiji u vezi s ulogom Fon der Lajen u pregovorima o vakcini sa Fajzerom zbog, kako on tvrdi, “mešanja u javne funkcije, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa”, navodi se u pravnim informacijama koje je obezbedio njegov advokat.

Kasnije su mu se pridružile mađarska i poljska vlada, iako je Varšava u procesu povlačenja svoje žalbe nakon pobede na izborima proevropske vlade koju vodi premijer Donald Tusk, rekao je portparol poljske vlade za Politiko.

Američki list Njujork tajms, koji je prvi otkrio da je došlo do razmene kada su predsednica EK i direktor Fajzera dogovarali uslove sporazuma, pokrenuo je paralelnu tužbu protiv Komisije nakon što je EK odbila da otkrije sadržaj poruka nakon zahteva za pristup dokumentima.

Usled vesti da EPPO sada istražuje slučaj rizikuje se dodatno ispitivanje uloge Fon der Lajen u velikom dogovoru o vakcini, čija je vrednost procenjena na više od 20 milijardi evra.

EPPO vodi panevropske istrage o finansijskim zločinima i u teoriji bi mogao da zapleni telefone i drugi relevatni materijal iz kancelarije EK ili drugih zemalja u Evropi, kao što je Nemačka iz koje je Fon der Lajen.

Do ovakvog razvoja događaja dolazi u delikatnom trenutku za predsednicu EK, jer uskoro slede evropski izbori, a u Briselu očekuju da će Fon der Lajen dobiti drugi mandat na čelu Evropske komisije.

Komisija je do sada odbijala da otkrije sadržaj tekstualnih poruka ili potvrdi njihovo postojanje.

Sporazum, dogovoren na vrhuncu pandemije 2021. godine, provobitno je smatran trijumfom Fon der Lajen, ali sama količina kupljenih vakcina izazvala je čuđenje. Politiko je krajem prošle godine otkrio da je propalo doza vakcina u vrednosti od najmanje četiri milijarde evra.

Ugovor o vakcini sa Fajzerom je u međuvremenu ponovo ispregovaran.

EPPO je 2022. godine objavio da uopštenije razmatra nabavku vakcina u EU, ali ovo je prvi put da je ova kancelarija izričito povezana sa takozvanim “Fajzergejtom”.

Slučaj koji sada razmatra EPPO objedinjuje nekoliko različitih pravnih, političkih i finansijskih tokova i ukršta se sa tužbama koje je farmaceutski gigant Fajzer pokrenuo protiv Mađarske i Poljske. Fajzer je tužio Mađarsku i Poljsku zbog neplaćanja doza vakcina nakon zaustavljanja isporuka.

Mađarska, na čelu čije vlade je premijer Viktor Orban, nepokolebljivi protivnik Fon der Lajen, takođe je podnela žalbu u vezi sa ulogom predsednice EK u pregovorima o vakcini s Fajzerom, rekla su dva izvora upućena u slučaj, koja su tražila da ostanu anonimna.

Poljska je podnela vlastitu žalbu u novembru prošle godine, potvrdio je portparol poljske vlade. Međutim, kako je naveo, nakon izbora Donalda Tuska za premijera u decembru prošle godine, “nova vlada radi na povlačenju Poljske iz ovih postupaka”.

Zvaničnik Evropske komisije rekao je da EK nema saznanja o mogućim postupcima osim iz novinskih članaka.

Mađarska vlada nije odgovorila na zahtev za komentar. Fajzer i EPPO odbili su da komentarišu slučaj.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /