in

Filjulo: Italija spremna da pošalje dodatne vojnike na KiM i u BiH ako zatreba

On je prilikom predstavljanja izveštaja pred Odborima za spoljne poslove i odbranu u italijanskom Senatu rekao da će Italija od sledećeg oktobra ponovo preuzeti komandu misije KFOR-a, u kojoj trenutno obavlja funkciju zamenika komandanta, prenosi Perseo njuz.

Prema njegovim rečima prisustvo italijanskih jedinica na Balkanu je ključno za sprečavanje pogoršanja regionalnih kriza i zaustavljanje stalnih tenzija, a na KiM imaju ulogu primarnog aktera, sa raspoređenim kontingentom od oko 850 jedinica koji u slučaju potrebe može da poraste na 1.550 jedinica.

“Takođe ćemo nastaviti da obezbeđujemo, tamo gde se to zahteva, specijalizovane jedinice karabinjera za civilnu misiju EU, ‘Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX)’, na čijem smo čelu”, rekao je Filjuolo.

Filjuolo je u izveštaju govorio i o Bosni i Hercegovini gde je Italija takođe povećala broj svojih vojnika i u okviru vojne misije Evropske unije (EUFOR) i istakao da je ta zemlja “pogođena jakim političkim, ekonomskim i socijalnim tenzijama”.

Dodao je da je od prošlog decembra povećan kontingent u okviru Eufora, na ukupno oko 180 vojnika i da je Italija nedavno preuzela funkciju zamenika komandanta operacije.

Filjulo je zaključio da je Italija na području Balkana vojno prisutna sa kontingentom sastavljenim u proseku od nešto manje od 1.200 vojnika, koji bi mogao da dostigne broj preko 1.800 vojnika koji mogu da intervenišu u vrlo kratkom roku, u slučaju potrebe na KiM i BiH.

U izveštaju Filjuolo je govorio i o Ukrajini, pojasu Gaze, Tunisu, kao i o misijama širom sveta u kojima Italija učestvuje.

Dodao je i da se pristup italijanskih nacionalnih kontingenata u inostranstvu oduvek bio efikasan jer uspeva da pomiri nacionalne interese sa potrebama za podrškom odbrambenih i bezbednosnih snaga zemlje domaćina na način koji se ne shvata mešanje u unutrašnje poslove.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /