in

Francuski izvor: Kina spremna da radi na postizanju mira u Ukrajini

Francuski izvor: Kina spremna da radi na postizanju mira u Ukrajini

PEKING –

Kina je spremna da zajedno sa Francuskom, radi na pregovorima o okončanju rata u Ukrajini, naveo je danas francuski diplomatski izvor nakon što je predsednik Emanuel Makron razgovarao sa svojim kineskim kolegom Si Đinpingom.

On je naveo da su se predsednik Makron i Si složili da ce “naporno raditi kako bi ubrzali kraj rata i postigli da pregovori budu otvoreni uz puno poštovanje međunarodnog prava”, preneo je Rojters.

Nakon što su dva lidera razgovarala oko 90 minuta, napominje se da je Si pozvao Ukrajinu i Rusiju da nastave mirovne pregovore i pronađu političko rešenje za sukob.

Francuski diplomatski izvor nije izneo konkretne detalje o tome da li je Kina nagovestila promenu pozicije, ali je rekao da su se dve strane složile da nastave razgovore.

Dodaje se da je Si takođe nagovestio kako je spreman da pozove ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u svoje vreme.

Makron je pozvao Kinu da ne isporučuje Rusiji ništa što bi mogla da iskoristi “u svom ratu u Ukrajini”.

Francusko predsedništvo je ranije saopštilo da je sastanak bio “iskren i konstruktivan” nakon što je Makron danas razgovarao s kineskim predsednikom.

Prvi čovek Francuske izjavio je danas u Pekingu kako zna da može da računa na to da ce Kina “urazumiti” Rusiju i postići da se svi vrate za pregovarački sto.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /