in

Г7: Појачаћемо економску изолацију Русије; САД увеле нове санкције

Након онлајн састанка са украјинским председником Володимиром Зеленским, лидери Г7 су рекли да би требало одсећи кључне службе на које се Москва ослања, што би појачало изолацију Русије „у свим секторима њене економије“, пренео је Ројтерс.

Лидери Г7 су у саопштењу навели да су посвећени постепеном укидању зависности од руских енергената, у шта улази и забрана увоза руске нафте.

„Наставићемо да појачавамо нашу кампању против финансијске елите и чланова породице који подржавају Путина у његовом ратном походу и расипању новца руског народа“, истиче се у саопштењу.

САД увеле нове санкције Русији

Сједињене Америчке Државе увеле су данас санкције против три руске телевизијске станице и забраниле грађанима САД да пружају књиговодствене и саветничке услуге Русима, а санкционлисали су и борд Гаспромбанке због напада Русије на Украјину.

Мере изречене против руководилаца Гаспромбанке биле су прве усмерене против руског гигантског извозника гаса, јер су САД и њихови савезници досад избегавали да предузму кораке који би могли да доведу до прекида испоруке гаса Европи, главном руском купцу, пренео је Ројтерс.

„Ово није потпуна блокада. Не замрзавамо имовину Гаспромбанке, нити бранимо било какве трансакције са том банком. Међутим, стављамо до знања да Гаспромбанка није сигурно уточиште и зато санкционишемо неке од њихових водећих руководилаца“, казао је високи представник администрације председника САД Џозефа Бајдена.

Осам руководилаца Сбербанке су такође додати на листу, као и Московска индустријална банка и 10 подружница.

„Нове казнене мере су укључиво усмерене ка деградирању Путиновог ратног похода. ЕУ ради у тандему са нама по питању додатне контроле хемикалија које су директно укључене у руски војни подухват“, додао је званичник.

САД увеле визе за око 2.600 руских и белоруских званичника

Сједињене Америчке Државе увеле су визе за око 2.600 руских и белоруских званичника за које тврде да подривају украјински суверенитет и крше људска права у тој земљи, саопштила је данас Бела кућа.

„САД су увеле санкције за око 2.600 људи, као одговор на њихов покушај да се подрије украјински суверенитет, територијални интегритет или политичка независност Украјине. Додатно, САД су увеле нову рестриктивну политику која се односи на војне званичнике Русије и особе које Москва подржава или за које се верује да су умешани у кршење људских права, кршење међународног хуманитарног закона“, додаје се у саопштењу, које је пренео ТАС С.