in

G7 šalje 50 milijardi dolara profita zamrznute ruske imovine u Ukrajinu

G7 šalje 50 milijardi dolara profita zamrznute ruske imovine u Ukrajinu

U utorak je objavljeno da će G7 stvoriti fond za podršku Ukrajini koristeći prihode od zamrznute ruske imovine, podseća Kijev indipendent.

Fond će navodno biti kreiran u okviru međunarodne organizacije kao što je Svetska banka, uz doprinose u obliku zajmova za ”izuzetno ubrzanje prihoda.

Dok su zapadne zemlje zamrzle 300 milijardi dolara ruske imovine, one mogu da pristupe samo prihodu koji generišu ova sredstva, otprilike 3,2 milijarde dolara godišnje.

Osnivanjem fonda sa zajmovima koji će se otplaćivati koristeći ovaj prihod, zemlje mogu ponuditi trenutnu podršku Ukrajini iznad ovog iznosa.

Francuski zvaničnik, koga citiraju mediji, upozorio je da ”ako iz nekog razloga odmrznuta ruska imovina ili prihod od ruske imovine ne budu dovoljni za finansiranje zajma, onda ćemo morati da razmislimo kako da podelimo teret tog zajma”.

SAD su predložile potpunu zaplenu ruske imovine u skladu sa nedavno usvojenim REPO aktom, dok je EU oklevala, strahujući od pravnih i fiskalnih zamki kao posledica te konfiskacije.

Umesto toga, Brisel nastoji da iskoristi neočekivani prihod od zamrznute imovine i usmeri ih u Kijev.

Dve trećine zamrznutih sredstava nalazi se u Evropskoj uniji, a veći deo drži belgijska klirinška kuća Euroclear.

EU je već uspostavila okvir za slanje investicionih prihoda od ovih sredstava u Ukrajinu, a evropske članice G7 za sada ne planiraju da učestvuju u novom programu.

Saudijski princ se izvinio što ne ide na samit G7 u Italiji, razgovarao sa Zelenskim

Princ Saudijske Arabije Mohamed bin Salman izvinio se što Rijad ne učestvuje na samitu G7 koji će biti održan u Italiji od 13. do 15. juna u Bariju, zbog “obaveza vezanih za nadgledanje hadžiluka” (pred proslavu značajnog muslimanskog praznika – Kurban-bajrama), javila je danas saudijska državna novinska agencija.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski susreo se danas sa Bin Salmanom, ali više detalja zasad nije objavljeno.

Zelenski boravi u Džedi, u sklopu priprema za samit o Ukrajini planiran za 15. i 16. jun u Švajcarskoj.

Saudijska Arabija saopštila je početkom meseca da neće učestvovati na samitu.

Rusija nije pozvana na samit, a Kina je poručila da će se držati po strani.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /