in

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu vodi na lokalnim izborima

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu vodi na lokalnim izborima

Kandidat vladajuće stranke predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Partije pravde i razvoja (AK), bivši ministar Murat Kurumza ima podršku 42,83 odsto biračkog tela.

Danas su turski građani birali gradonačelnike, načelnike okruga i druge lokalne zvaničnike koji ce obavljati funkcije u narednih pet godina, uključujuci rukovodstva u Istanbulu, Ankari i Izmiru, prenela je turska državna televizija TRT.

Glavne konkurentske stranke su vladajuca Partija pravde i razvoja (AK), glavna opoziciona Republikanska narodna partija, Partija nacionalističkog pokreta (MHP), Dobra stranka i Narodna demokratska partija (DEM stranka).

Agencija Rojters navodi da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pokušava da povrati kontrolu nad Istanbulom od svog glavnog rivala Ekrema Imamoglua i dodatno učvrsti svoju političku poziciju.

Gradonačelnik Istanbula Imamoglu je Erdoganu i njegovoj AK partiji 2019. godine zadao najveci izborni udarac u 20-godišnjoj vladavini Turskom, a današnji izbori bi mogli da ojačaju Erdoganovu kontrolu u zemlji ili da signaliziraju na dolazeće promene jer bi pobeda Imamoglua u Istanbulu ojačala i očekivanja da će on postati buduci nacionalni lider, navodi agencija.

Iako je za Erdogana najvažnija pobeda u Istanbulu, predsednik Turske nastoji da odnese izbornu pobedu i na lokalnim izborima u Ankari.

U oba grada na izborima 2019. godine pobedila je opozicija.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /