in

Grosi: Nuklearna energija se vraća, razvijaju se novi projekti širom sveta

Grosi: Nuklearna energija se vraća, razvijaju se novi projekti širom sveta

On je naveo da se samit organizuje prvi put za više od 70 godina korišćenja nuklearne energije i da za to postoji razlog.

“Šefovi vlada, predsednici, uključujući i Srbiju, smatraju da u sadašnjem kontekstu nuklearna energija ima veoma važan doprinos”, rekao je Grosi.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju smatra da samit predstavlja “snažan, simboličan gest lidera”, dok je uloga IAEA da se sve uradi na korektan i bezbedan način.

“Nuklearna energija nema koristi od, na primer, podrške međunarodnih finansijskih institucija. Mnogi još uvek imaju odredbe da se nuklearna energija isključuje, što je apsurdno”, istakao je Grosi i naveo da treba obezbediti jednake uslove za finansiranje.

On je naglasio da će svaka zemlja donesti odluku u skladu sa svojim uslovima.

Omogućiti veće učešće nuklearne energije u energetskoj tranziciji

Grosi je izjavio jutros u Briselu, pred otvaranje prvog samita o nuklearnoj energiji, koji organizuju IAEA i Kraljevina Belgija, da mora da se učiniti sve što je potrebno da se poveća učešće nuklearne energije u energetskoj tranziciji i procesu dekarbonizacije.

On je prilikom dolaska na samit rekao da svetski lideri smatraju da je pitanje upotrebe nuklearne energije suštinsko pitanje.

Grosi je istakao da je jasno da nuklearna energija postoji i da ima važnu funkciju, kao i da je već polovina čiste energije u Evropi nuklearna.

Na pitanje kako to da platimo, Grosi je rekao da je neophodno obezbediti da sve dostupne mere i instrumente finansiranja, uključujuci i poreske olakšice.

Na komentar novianra da postoje i bezbednosni aspekti kada je reč o upotrebi nuklearne energije, Grosi je rekao da se zato moraju ojačati međunarodna tela poput IAEA, kako bismo imali kapacitet i izbegli probleme.

Na prvom samitu o nuklearnoj energiji u Briselu, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Kraljevina Belgija, učestvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prvi put na takvom samitu okupiće se delegacije iz 30 zemalja, predstavnici industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva.

Svetski lideri će se okupiti u Briselu kako bi istakli ulogu nuklearne energije u smanjenju upotrebe fosilnih goriva, jačanju energetske sigurnosti i podsticanju ekonomskog razvoja.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /