in

Grosi: Smrt Raisija prouzrokovala pauzu u pregovorima IAEA i Irana

On je u Helsinkiju, gde je danas govorio na nuklearnoj konferenciji, pojasnio da je Iran “u periodu žalosti” i da će se, kada to prođe, ponovo angažovati, prenosi Rojters.

Grosi je rekao da IAEA planira da nastavi tehničke razgovore sa Iranom, ali da se oni još nisu dogodili zbog pada helikoptera u nedelju u kojem su poginuli predsednik Raisi i ministar spoljnih poslova Abdolahijan.

Iran trenutno ima oko 140 kg uranijuma obogaćenog do 60 odsto, rekao je Grosi. Prema definiciji IAEA, to je teoretski dovoljno, ako se dodatno obogati, za tri nuklearne bombe.

U poslednjem tromesečnom izveštaju IAEA u februaru navodi se da je Iran imao 121,5 kg, dovoljno za dve bombe, a i dalje proizvodi oko devet kilograma mesečno uranijuma obogaćenog do 60 odsto, rekao je Grosi, prenosi Rojters.

Razgovori Irana i Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) bili su pozitivni i produktivni, izjavio je početkom ovog meseca predsednik iranske Agencije za atomsku energiju Mohamed Eslami.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa direktorom IAEA Rafaelom Grosijem u iranskom gradu Isfahanu, rekao da se nastavlja interakcija oko nerešenih pitanja, uključujući pitanja u vezi sa dvema lokacijama vezanim za nuklearni program kojima Iran ne dozvoljava pristup, preneo je Rojters.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /