in

Хавана: У експлозији хотела погинуло 9 особа, повређено 30 (ВИДЕО)

Кубански званичници рекли су да се сматра да је узрок експлозије цурење гаса, пренео је ЦНН.

„Све указује да је експлозија била несрећни случај“, навела је канцеларија председника Кубе Мигела Диаз-Канела на Твитеру, додајући да је најмање 30 људи хоспитализовано након експлозије.

Фотографије из Гранме, званичног дневника Комунистичке партије Кубе, приказују вишеспратни хотел Саратогу чији су зидови, чини се, били разнети експлозијом на неколико спратова, пренео је Ројтерс.

Полиција и спасиоци налазе се на лицу места и оградили су кључне тачке и зграде у близини, укључујући историјску зграду парламента.

Диаз-Канел је изјавио да експлозију није изазвала бомба, а након повратка са места експлозије и кратке посете двема болницама у којима се лече повређени, инцидент је назвао „несрећом за жаљење“.

„Болнице настављају да лече повређене, а спасилачке активности су и даље у току“, додао је.

Дуга историја хотела Саратога у Хавани

Хотел Саратога у Хавани, који је уништен данас након велике експлозије има дугу историју.

Зграда, која се налази неколико корака од кубанског парламента Капитола, изграђена је крајем 19. века и до 1930-их је била један од најважнијих хотела у граду, пренео је CNN.

Зграда у којој се налази хотел Саратога, према историчару Карлосу Венегасу, пројектована је тако да у њом могу да буду смештени магацин или пансион.

Њену изградњу покренуо је шпански трговац Грегорио Паласиос између 1879-1880. године.

Хотел Саратога, који се раније налазио у улици Монте, пресељен је у садашњу зграду у улици Прадо око 1933. године.

Фасада хотела је задржала неке од оригиналних карактеристика.

Елементи грађевине као што су дрвене решетке, мермерне степенице и стубови верни су оригиналу, упркос великим променама које су се десиле унутар хотела.

Хотел је, иначе, био затворен и само су радници који су радили на његовој обнови били унутра у време експлозије, изјавио је Роберто Енрике Калсадиља, представник војне компаније која управља многим хотелима у земљи, пренео је Ројтерс.

У интервјуу за државну телевизију, Калсадиља је рекао да је хотел са 96 соба требало да буде поново отворен у наредних неколико дана и да су радници обављали последње припреме.

Он је, такође, рекао да је узрок експлозије цурење гаса.

„Радници су… обављали поправке и радили на отварању објекта, а ујутру су добављали гас и изгледа да је несрећним случајем изазвана експлозија“, рекао је Калсадиља.