in

Iran: Tinejdžerka ubijena na protestima tajno sahranjena

Iran: Tinejdžerka ubijena na protestima tajno sahranjena

TEHERAN –

Telo tinejdžerke koja je učestvovala na protestima u Iranu i nestala u septembru, pronađeno je u mrtvačnici pritvorskog centra, a nakon što je predato porodici, ukradeno je i tajno sahranjeno prenosi BBC. Nika Šakrami, koja je živela u Teheranu i koja bi u nedelju napunila 17 godina, nestala je u septembru, a njena porodica je pozvana u subotu da preuzme njeno telo u mrtvačnici pritvorskog centra 10 dana kasnije.

Porodica je planirala da sahrani Niku u ponedeljak, ali je njeno telo ukradeno i zakopano u selu udaljenom oko 40 kilometara, rekli su izvori.

Nika, koja je učestvovala u antivladinim demonstracijama nestala 10 dana nakon protesta u Teheranu 20. septembra, a u svojoj poslednjoj poruci prijateljici rekla je da je jure snage bezbednosti, saopštila je njena rodbina za BBC.

Antivladini protesti izbili su u Iranu u septembru nakon smrti mlade Iranke Mahse Amini (22) koju je pritvorila policija za moral.

Amini je pala u komu nekoliko sati nakon što ju je policija za moral uhapsila zbog navodnog kršenja pravila nošenja hidžaba.

Protesti su počeli posle njene sahrane, proširili se širom zemlje i postali najgori nemiri viđeni u zemlji godinama unazad.

U utorak je iranski predsednik Ebrahim Raisi pozvao na jedinstvo protiv protesta koji nastavljaju da rastu, i okupljaju Irance uprkos etničkim i klasnim podelama i naporima vlasti da ih uguše.

Raisi je ponovio zvaničan vladin stav da su proteste pokrenuli strani provokatori, ali je priznao da su Iranci ljuti zbog određenih “neuspeha” Islamske Republike.