in

Iranske snage bezbednosti uhapsile 14 stranaca

U nedavnim neredima u Iranu uhapšeni su državljani 14 zemalja, uključujući državljane SAD, Rusije, Austrije, Francuske, Velike Britanije i Avganistane, od kojih su najbrojniji avganistanski državljani”, preneo je Fars, ne navodeći izvor.

Fars, za koga se veruje da je povezan sa iranskom Revolucionarnom gardom, nije naveo kada i gde su izvršena hapšenja, preneo je Rojters.

Za sada se ne zna da li je među njima devet stranaca za koje je Teheran prošlog meseca naveo da su bili uhapšeni zbog povezanosti s protestima.

Antivladini protesti u Iranu počeli su prošlog meseca, nakon smrti mlade Iranke Mahse Amini (22) koju je pritvorila policija za moral, zbog navodnog kršenja pravila nošenja hidžaba.

Amini je pala u komu nekoliko sati nakon hapšenja i preminula 16. septembra u pritvoru.

Grupe za zaštitu ljudskih prava navode da su snage bezbednosti ubile više od 200 ljudi, dok je na stotine povređeno i na hiljade uhapšeno na protestima.

Iranska vlada je proteste opisala kao zaveru neprijatelja Irana, uključujući SAD i optužila demonstrante za nasilje u kojem je ubijeno najmanje 26 pripadnika snaga bezbednosti.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /