in

Иванов: Око 400 руских дипломата протерано из 28 земаља

„Упоредо са увођењем свих врста санкција омиљени метод кажњавања Москве било је протеривање руских дипломата. Ово није почело 23. фебруара, почело је раније. Наше западне колеге су то практиковале. Од почетка специјалне војне операције у Украјини око 400 службеника наших иностраних мисија је протерано из 28 западних земаља“, рекао је Иванов, преноси агенција ТАСС.

Навео је да је смањен и капацитет конзуларних представништава у многим земљама, те објаснио да је то учињено како би се отежало пружање било какве помоћи грађанима Русије.

„Стварно сводење на минимум апарата наших дипломатских мисија у низу држава значи да је Запад прешао на курс изолације Русије у разним областима“, оценио је Иванов.

Такође, како је рекао, хибридни рат Запада са Русијом, који је покренут много пре специјалне војне операције, довео је до тога да руске дипломате дуги низ година не могу у пуном обиму да раде у западним земљама.

Он је указао да ће излаз из „ове кризе зависити од даљег развоја догађаја.“

„У сваком сценарију, враћање дипломатских односа са Западом на пређашњи ниво биће, најблаже речено, дуго и тешко“, оценио је Иванов.