in

Izrael pozvao svoje ambasadore u Norveškoj i Irskoj na hitne konsultacije

TEL AVIV –

Ministar spoljnih poslova Izraela, Izrael Kac pozvao je danas ambasadore te zemlje u Irskoj i Norveškoj na hitne konsultacije, jer je Norveška priznala Palestinu, dok se očekuje da i Irska danas saopšti vest o priznavanju palestinske nezavisnosti.

“Šaljem vrlo jasnu poruku Irskoj i Norveškoj: Izrael neće pustiti da ovo prođe u tišini”, naveo je Kac, prenosi Tajms of Izrael.

On je dodao da će učiniti isto i sa Španijom, ukoliko Madrid prizna Palestinu.

“Irska i Norveška nameravaju da pošalju poruku Palestincima i svetu – teror se isplati”, rekao je Kac, dodajući da na taj način “nagrađuju Hamas i Iran”.

Kac ocenjuje da se radi o nakaradnom potezu naočigled žrtava 7. oktobra, kada je palestinski Hamas ubio oko 1.200 ljudi na jugu Izraela i oteo više od 240.

“To, takođe, otežava naše napore da vratimo kućama 128 talaca. Mir je sada manje izvestan i podriva izraelsko pravo na samoodbranu. Ova irsko-norveška parada gluposti nas neće odvratiti. Odlučni smo da ispunimo ciljeve: da vratimo bezbednost građanima, svrgnemo Hamas i vratimo taoce”, naveo je Kac.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /