in

Izrael pristao da oslobodi palestinske zatvorenike za tela svojih vojnika

Izrael pristao da oslobodi palestinske zatvorenike za tela svojih vojnika

JERUSALIM –

Izrael je, navodno, pristao da oslobodi palestinske zatvorenike koji su zatočeni, nakon što su oslobođeni u okviru sporazuma o razmeni zatvorenika Gilada Šalita 2011, da bi dobio tela izraelskih vojnika Orona Šaula i Hadara Goldina.

Televizija Kan je objavila, pozivajući se na tri zvaničnika uključena u razgovore, da je ponuda predata Hamasu, ali da ta militantna grupa tek treba da odgovori, preneo je Tajms of Izrael.

Veruje se da se 130 talaca koje je Hamas oteo 7. oktobra još uvek nalazi u Gazi i da nisu svi živi, nakon što je 105 civila oslobođeno iz Hamasovog zatočeništva tokom jednonedeljnog primirja krajem novembra, a četiri talaca oslobođena pre toga.

IDF su spasile tri taoca i pronašle tela 11, među kojima i tri koja su greškom ubili izraelski vojnici.

IDF je potvrdio smrt 34 od onih koje još drži Hamas, pozivajući se na nove obaveštajne podatke i nalaze do kojih su došli vojnici koji deluju u Gazi.

Još jedna osoba se vodi kao nestala od 7. oktobra i njena sudbina još nije poznata.

Hamas, takođe, drži tela Šaula i Goldina, kao i dva izraelska civila, Avera Mengistu i Hišama al-Sajeda, za koje se smatra da su živi nakon što su ušli u Pojas Gaze 2014, odnosno 2015. godine.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /