in

Izraelska vojska: U Šifi ubijeno oko 150 militanata, uhapšeno preko 500

Izraelska vojska: U Šifi ubijeno oko 150 militanata, uhapšeno preko 500

Izraelske snage pritvorile su stotine boraca Hamasa i Islamskog džihada, uključujući brojne bezbednosne zvaničnike i vojne komandante tokom svog produženog napada na Šifu, glavnu bolnicu u Gazi, rekao je portparol izraelske vojske Daniel Hagari.

Saopšteno je da su trupe ubile stotine boraca i pritvorile preko 500 osumnjičenih, uključujući 358 pripadnika Hamasa i organizacije Islamski džihad, što je najveći broj od početka rata pre skoro šest meseci, prenosi Rojters.

Hagari je rekao je da su jedinice specijalnih snaga koristile “taktiku obmane” da iznenade borce i da su nanele težak udarac Hamasu i Islamskom džihadu.

Među uhapšenima su bila tri visoka vojna komandanta Islamskog džihada i dva zvaničnika Hamasa odgovorna za operacije na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i drugi zvaničnici unutrašnje bezbednosti Hamasa, navodi se u saopštenju.

Hamas je demantovao tvrdnje izraelske vojske da su uhapsili pripadnike tog pokreta u bolnici Šifa, prenosi Al DŽazira.

U saopštenju Hamasa je istaknuto da su ogromna većina ljudi sa liste uhapšenih profesori, doktori i lideri civilnog društva koji se nalaze u bolnici, a da su ostali obični civili koji su se u bolnički kompleks sklonili od bombardovanja.
Izraelska vojska ušla je u bolnicu Šifa u gradu Gazi u ponedeljak u ranim jutarnjim satima i optužila Hamas da je koristi za skrivanje boraca i planiranje napada.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /