in

Jermenija i Azerbejdžan pristali na civilnu misiju EU

Jermenija i Azerbejdžan pristali na civilnu misiju EU

Jermenija i Azerbejdžan potvrdili su svoju privrženost Povelji Ujedinjenih nacija i Deklaraciji iz Alma Ate iz 1991. godine kroz koje obe međusobno priznaju teritorijalni integritet i suverenitet”, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Misija će početi u oktobru i trajaće najviše dva meseca.

“Cilj ove misije je da izgradi poverenje i da, kroz svoje izveštaje, doprinese graničnim komisijama”, saopštio je Savet.

Dve zemlje su decenijama bile u sukobu oko Nagorno-Karabaha, koji je istorijski imao većinsko jermensko stanovništvo, ali je legalno bio deo Azerbejdžana pod Sovjetskim Savezom.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Nagorno-Karabah je proglasio nezavisnost od Bakua kao Republika Arcah, uz podršku Jerevana, što je izazvalo trogodišnji rat.

Rat je završen 1994. pobedom Jermenije, a Nagorno-Karabah je četvrt veka bio pod kontrolom Jermenije, iako njegov status nikada nije međunarodno priznat.

Posle decenije stagnacije, Azerbejdžan je iznenada ponovo zauzeo velike delove regiona 2020. godine, primoravši Jermeniju na velike teritorijalne ustupke.

Ovo je uključivalo odredbu koja ograničava pristup Jermena regionu na jedan bezbedan koridor koji nadgledaju ruske mirovne snage.

Od tada je primirje nekoliko puta prekidano, podseća britanska agencija.