in

Kijev: Tri osobe poginule, najmanje tri nestale, 13 povređeno u ruskom napadu

Kijev: Tri osobe poginule, najmanje tri nestale, 13 povređeno u ruskom napadu

“Nažalost, ima žrtava. Tri osobe su poginule – dve u Hmeljničkoj oblasti i jedna osoba u Zaporožju. Najmanje tri osobe se vode kao nestale. Do sada je utvrđeno da je povređeno 13 osoba. Oštećenja su i na civilnim kućama”, napisao je Kuleba na Telegramu, prenosi Ukrinform.

On je napomenuo da je tokom napada Rusija ispalila više od 150 raketa i projektila na regione Ukrajine – Odesku, Ivano-Frankovsku, Lavovsku, Dnjepropetrovsku, Harkovsku, Zaporošku, Kirovogradsku, Hmeljnicki, Vinicku i Sumsku oblast. Prema njegovim rečima, posebno je teška situacija na levoj obali Dnjepra.

Noćašnji napad ruskih snaga na energetski sistem Ukrajine bio je najveći ikada, a karakteriše ga to što su korišcena kombinovana sredstva – krstareće i balističke rakete, kao i dronovi tipa Šahed, izjavio je šef operatera Ukrenergo Volodimir Kudricki.

On je naveo da je napad izveden u različitim regionima Ukrajine, na termo i hidroelektrane, kao i na glavne trafostanice kojima upravlja Ukrenergo.

Ukrajinska državna hidroenergetska kompanija saopštila je danas da je u ruskom udaru pogođena najveća brana u zemlji, Dnjeprohes u Zaporožju, ali da nema rizika od proboja, preneo je Unian.

Herman Haluščenko, ukrajinski ministar energetike, rekao je da je to najveći napad na energetsku infrastrukturu Ukrajine u nedavnoj prošlosti.

“Cilj nije samo da se ošteti, već da se pokuša ponovo, kao prošle godine, da izazove veliki kvar energetskog sistema zemlje”, napisao je on na Fejsbuku, prenosi Rojters.

Kako je preneo Ukrinform, tokom noći su ruske snage napale Ukrajinu sa više od 60 dronova Šahed i skoro 90 projektila raznih tipova.

Prema rečima komandanta ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Nikolaj Oleščuka, ukrajinska PVO uništila je 55 ruskih dronova Šahed i 37 projektila.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /