in

Кина: Мисијама у Тајванском мореузу САД штете миру

Америчка морнарица је саопштила да је разарач „Сампсон“ у уторак извео „рутински пролаз кроз Тајвански мореуз, у складу са међународним правом“, преноси Ројтерс.

САД спроводе такве пловидбе отприлике једном месечно, што изазива незадовљство Кине, која ове потезе сматра знаком подршке Тајвану, острву које Пекинг сматра кинеском територијом, наводи британска агенција.

Источна команда Народне ослободилачке армије Кине саопштила је данас да су њене снаге надгледале и упозориле амерички брод.

„Сједињене Државе често спроводе такве провокативне акције, шаљући погрешне сигнале снагама ‘тајванске независности’, намерно подривајући мир и стабилност Тајванског мореуза. Чврсто се томе противимо“, наводи се у саопштењу кинеске војске.

Министарство одбране у Тајпеју саопштило је да је амерички брод пловио на север кроз мореуз и да је ситуација на том пловном путу нормална.

Портпарол Седме флоте САД Николас Линго навео је у изјави да америчка војска лети, плови и дејствује где год то међународно право дозвољава.

САД немају формалне дипломатске везе са Тајваном, али су њихов најважнији међународни спонзор и добављач оружја, што представља стални извор напетости између Пекинга и Вашингтона, наводи Ројтерс.